Volledig scherm
een EUV machine in de cleanroom van ASML.

TSMC meldt levering van eerste EUV-chips voor consumenten

VELDHOVEN - In ruim vijftien jaar van ontwikkelen was de EUV (extreem ultraviolet) chip niet meer dan een belofte. Maar volgens de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van ASML in Veldhoven, levert het bedrijf inmiddels de eerste grote series EUV-chips aan klanten. 

Welke klanten dat zijn wordt niet bekend gemaakt, maar Apple er één van. Dat betekent dat mogelijk de nieuwste Iphones van Apple een ‘EUV aandrijving’ krijgen. Hierdoor werken deze telefoons sneller en krachtiger dan telefoons met chips met de oude technologie. 

Kleinste schakelingen

TSMC noemt de chips, die het maakt met de 120 miljoen euro kostende Veldhovense EUV-machines, N7+. Het cijfer slaat op de omvang van de kleinste schakelingen in zo'n chip, uitgedrukt in nanometer (miljoenste millimeter). Dit type chip, de N7, produceerde TSMC ook met de oudere DUV machines van ASML. De nieuwe chips bevatten met de nieuwe technologie 15 tot 20 procent méér schakelingen op hetzelfde oppervlak. Daarnaast verbruiken ze minder energie en bevatten ze ook nog eens minder fouten.

Volgens TSMC heeft de EUV technologie productie volwassenheid bereikt met de machines van ASML, die zorgen voor hoge volume productie van chips. De lichtbron, de hoofdoorzaak van de vele vertragingen in de ontwikkeling van de technologie, die het precaire EUV licht moet produceren werkt nu goed met een vermogen van meer dan 250 Watt, meldt het bedrijf.

Werking opvoeren

Op dit succes wil TSMC verder bouwen en begin volgend jaar de N6 chip op proef met EUV machines van ASML gaan produceren. Dat zal het aantal schakelingen op een chip opnieuw met 18 procent verhogen, waardoor de werking van onder meer mobiele telefoons uitgerust met deze chips opnieuw kan worden opgevoerd.

  1. ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    ASML boekt orders voor 5 miljard in één kwartaal en stevent af op recordjaar

    VELDHOVEN - ASML heeft in het derde kwartaal voor 5,11 miljard euro aan orders ingeboekt, de hoogste score ooit. Daarnaast zegt het bedrijf voor het lopende kwartaal een omzet van 3,9 miljard euro te boeken. Hiermee stevent ASML af op een recordjaar met een omzet van circa 11,7 miljard euro. ASML heeft in de cijfers aanleiding gezien een extra dividend uit te keren aan de aandeelhouders van 1,05 euro per aandeel.

Regionale Economie