Volledig scherm
Vadim Banin (l) en Erik Loopstra. © epo

Uitvinders bij ASML in Veldhoven maken kans op Europese prijs

VELDHOVEN - De ingenieur Erik Loopstra en de Nederlands-Russische natuurkundige Vadim Banine zijn samen kanshebber op de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB). 

De twee zijn genomineerd voor hun rol bij de ontwikkeling van chipmachines die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht. Volgens EOB-voorzitter Battistelli toont het werk van Loopstra en Banine met hun team ingenieurs aan dat Europa een vruchtbare voedingsbodem is voor innovatie. 

Erik Loopstra heeft 65 patenten op zijn naam staan en werkt al meer dan 25 jaar als systeemingenieur bij ASML. In 2012 won hij ook al de Martin van den Brink-prijs. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hij bedacht en ontwikkelde innovaties om fabricageprocessen in lithografische systemen te verbeteren. Momenteel werkt Loopstra aan de optische systemen voor EUV-technologie bij ASML-leverancier Zeiss in Duitsland. 

Natuurkundige Vadim Banine is afkomstig uit Moskou en deed twee jaar onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij ook promoveerde. Sinds 1996 werkt hij bij ASML aan de EUV-technologie. Hij is co-auteur van 45 Europese patenten en schrijver van meer dan 50 wetenschappelijke publicaties.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Regionale Economie