Volledig scherm
De voorspellingen van de omzet van ASML zijn gunstig. © ANP XTRA

Zal koers van ASML weer verdubbelen?

Tussen kerst 2018 en kerst 2019 verdubbelde de beurskoers van ASML. Ook andere grote bedrijven in de regio deden het in 2019 goed op de beurs. Blijft die jubelstemming voor de regionale fondsen of is het einde van de stijging misschien toch in zicht?

Wie tijdens de bankencrisis op 10 oktober 2008 in een gekke bui dacht: 'Weet je wat, laat ik eens voor duizend euro ASML-aandelen kopen' kan nu bijna 26.000 euro cashen. Maar of dat verstandig is? Misschien stijgt het aandeel dit jaar wel net zo hard als in 2019. Volgens een peiling van Binck Bank denken de meeste particuliere beleggers dat ASML dit beursjaar opnieuw winnaar wordt. Ook adviseren de meeste analisten aandelen van de chipmachinefabrikant in Veldhoven te kopen of te houden.

Gunstig

De voorspellingen van de omzet van ASML zijn dan ook gunstig. Dit jaar zou deze weleens naar 13 miljard euro kunnen stijgen en volgens eigen voorspellingen groeit het bedrijf mogelijk naar 24 miljard euro in 2025. Alle reden voor wederom goede prestaties op de beurs. Of hebben beleggers al rekening gehouden met die al eerder bekende voorspellingen? En stijgt dit jaar de rente weer eens, escaleert de handelsruzie tussen de VS en China en krijgen we een lelijke Brexit?

Voor hen die willen beleggen zijn aandelen van bedrijven in Brainport geen gekke keuze. Ze presteerden vorig jaar beter dan de gemiddelde stijging van 25 procent van de AEX. Zo hebben beleggers blijkbaar vertrouwen in de markt voor auto-chips die NXP bedient. De koers van de chipfabrikant steeg op de Amerikaanse Nasdaq met 77 procent. Op dezelfde beurs deed Paccar, de moeder van DAF Trucks, het ook goed met een stijging van 40 procent.

Philips had weer eens een uitstekend beursjaar met een stijging van de koers met 39 procent. Signify, de van Philips afgesplitste lichtdivisie, deed het ondanks tegenvallers met 33 procent uitstekend. Een tegenvaller is het kleinere Neways dat door capaciteitsproblemen minder winst kon maken, waardoor de koers daalde met 1 procent.

Regionale Economie