Volledig scherm
Van links naar rechts Els Meulendijks, Rian de Boer en Lisette Canters.

Al 40 jaar een jeugdorkest in Asten

ASTEN - Zestig nieuwe leden had de Astense Harmonie St. Cecilia er veertig jaar geleden door het oprichten van een jeugdorkest opeens bij. Drie van hen zijn nu nog steeds bij de vereniging actief. Els Meulendijks, Rian de Boer en Lisette Canters worden dit weekend in het zonnetje gezet vanwege hun veertigjarige lidmaatschap.

“Ik heb altijd gezegd, als je veertig jaar lid bent, stop je ermee”, zegt Rian de Boer lachend. Nu moet ze er niet meer aan denken om bij de vereniging weg te gaan. Zo verweven is de harmonie in haar leven en het leven van de andere twee jubilarissen. Niet alleen hebben ze via de harmonie ontdekt hoe leuk het is om muziek te maken, ook zijn er banden voor het leven ontstaan. “Onze vriendenclub is uit het B-orkest ontstaan. En dat is niet voor niks, want we waren altijd heel hecht met elkaar”, legt Els Meulendijks uit. “Ook hebben we allemaal via de harmonie onze man leren kennen en zijn onze kinderen nu lid”, voegt De Boer toe.

Meulendijks kan zich nog goed herinneren hoe het jeugdorkest, B-orkest genaamd, ontstond. “Ze gingen met echte instrumenten langs de scholen om ons enthousiast te maken”, vertelt ze. “Ons pap en ons mam zeiden meteen ‘doe maar’ toen wij met dat verhaal thuiskwamen”, voegt haar zus De Boer toe. Ze hadden op dat moment al even blokfluitles gehad via de muziekschool. Voor Lisette Canters was alles nieuw. “Ik kon echt niets, ook geen noten lezen.” Toch mochten op dat moment alle kinderen die dat wilden meteen in het orkest. “We zijn echt met z’n allen begonnen, hebben samen noten leren lezen en ritmes kloppen. We zaten vanaf dag 1 bij elkaar”, vertelt Meulendijks.

Solist

Vanaf het begin ging het er serieus aan toe bij het B-orkest. Het orkest deed mee aan concoursen ‘waar we heel hoog op scoorden’ en ook werden er binnen de vereniging regionale solistenconcoursen georganiseerd. “Het was niet de vraag of je meedeed, maar wat je ging spelen. Iedereen moest verplicht als solist op het podium staan. Niet iedereen vond dat even leuk, maar je leerde er wel veel van. Zo vind ik het nu helemaal niet eng om voor een grote groep een woordje te doen”, vertelt Meulendijks.

Het gesprek komt al snel op de studieweekenden waarbij de toenmalige jongeren heel wat kattenkwaad uithaalden bij de leiding. “We hebben ooit een keer de pyjama’s van de leiding dichtgenaaid. Ook mochten we nooit snoep meenemen, dus namen we maar kaas en ananassen mee op studieweekend. Dat was immers geen snoep”, vertelt De Boer. In een van die studieweekenden werd Lisette Canters verliefd op haar man. “Jij sliep toen bij ons op de kamer. Dat kan ik me nog goed herinneren”, verhaalt De Boer. “Nou, die nacht niet”, verzekert Canters. “Dat hebben jullie niet gehoord. Je moet altijd braaf op je eigen kamer blijven tijdens een studieweekend”, zegt De Boer tegen Maaike en Loes Meulendijks die in het huidige B-orkest meespelen. Hoewel er veel is veranderd sinds de tijd dat hun moeder en tante lid waren van het B-orkest is een ding nog steeds hetzelfde. “Het is altijd heel gezellig”, zegt Maaike Meulendijks.

Jubileumjaar

Tijdens het verenigingsconcert op zaterdag 13 januari om 18.30 uur in gemeenschapshuis De Klepel worden de drie jubilarissen gehuldigd. Dit is tevens de aftrap van het jubileumjaar dat onder meer bestaat uit een galaconcert op zaterdag 14 april waarop allerlei werken uit de geschiedenis van het B-orkest gespeeld worden. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement