Volledig scherm
Een deel van het jubilerende Astens Mannenkoor © FotoMeulenhof

Al 50 jaar voor en door de Astense gemeenschap

ASTEN - Kameraadschap, elkaar steunen door dik en dun en ook iets terugdoen voor de gemeenschap. Dat is wat het jubilerende Astens Mannenkoor kenmerkt. Komend weekend houdt het koor een receptie om te vieren dat het vijftig jaar bestaat.

Het Astens Mannenkoor (AMK) viert onder het motto ‘Chant d’Or’ dat het vijftig jaar geleden werd opgericht. Asten had al eerder een mannenkoor, maar dit koor werd in de jaren zestig opgeheven omdat veel leden toen graag samen wilden zingen met dames. “Binnen twee jaar belegden ze al een vergadering om weer een mannenkoor op te richten”, zegt Jos de Vries, voorzitter van het AMK. “We zijn als mannen onder elkaar. Dat geeft een bepaalde sfeer waar mannen zich prettig bij voelen. Dat gevoel is het beste samen te vatten als kameraadschap, sociale samenhang en vriendschap onder elkaar”, zegt De Vries.

Zingen is het allerbelangrijkste, maar hierin streven de heren geen topniveau na. “We hebben bijvoorbeeld helemaal geen behoefte om op concours te gaan, om ons te meten met andere koren”, zegt Gerard Janssen, voorzitter van de jubileumcommissie. In plaats daarvan past het koor zich aan aan het niveau van de bijna zestig leden. “Wij werpen nauwelijks drempels op. Elke man moet bij ons mee kunnen zingen”, zegt Janssen. “Zodra mannen eenmaal hebben ervaren wat zingen is, gaan ze niet snel meer weg”, zegt bestuurslid Louis Hoefnagels.

Quote

Zodra mannen eenmaal hebben ervaren wat zingen is, gaan ze niet snel meer weg

Bestuurslid Louis Hoefnagels

Sociale functie

Niet alleen binnen het koor heerst een grote saamhorigheid. “We zijn er met, door en voor de Astense gemeenschap. Het koor heeft echt een sociale functie”, zegt Janssen. Dat blijkt uit de jaarlijks terugkerende concerten in zorgcentrum De Lisse en het Elkerliek Ziekenhuis en uit de traditionele opluistering van de Tweede Kerstdagmis in de Maria Presentatiekerk. Ook organiseert het koor al jaren het Goudenparenconcert. “We bezoeken alle paren van tevoren om kennis te maken en bijzondere verhalen uit te wisselen”, zegt De Vries. “We leggen ze in de watten en dat ervaren ze ook zo”, voegt Hoefnagels toe.

Het AMK zingt het wat meer traditionele klassieke repertoire, maar blijft zich ook vernieuwen. “Zo schromen we niet meer om Imagine van John Lennon op ons repertoire te zetten”, zegt De Vries. Ook presenteren de koorleden dit weekend een nieuwe meer casual outfit die bij sommige concerten in de plaats komt van het zwarte pak met strikje. “Als het kan leggen we ook onze mappen weg. Dan zie je echt een ander koor staan”, zegt De Vries.

Op zondag 4 maart houdt het AMK vanaf 15.30 uur een gratis toegankelijke jubileumreceptie in Zaal Jan van Hoek. Op zondag 18 maart vanaf 15.00 uur vindt het jubileumconcert Chant d’Or plaats in de Maria Presentatiekerk. Het koor treedt op met een selectie uit de Carmina Burana en enkele operawerken in samenwerking met diverse koren, solisten en een symfonieorkest. Ook voor dit concert is de toegang gratis.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement