Volledig scherm
© FotoMeulenhof

Asteiner Beer Xperience: driedaagse ode aan het speciaalbier

ASTEN - Een donkere ruimte, rustige achtergrondmuziek en genoeg statafels om aan te hangen. Voor de Astenaar met een kater was dorpshuis De Klepel zondag een prima locatie. Zondagmiddag was daar de laatste dag van de Asteiner Beer Xperience, een driedaags evenement met prominente rollen voor speciaalbier en muziek.

Aan het begin van de middag kijkt Lomé Muijsenberg tevreden rond. Om zich heen hebben zich toch alweer enkele tientallen mensen verzameld. Dat (nog) een groot deel daarvan lid is van de Asteiner Bloaskapel, doet daar niets aan af.

Muijsenberg is één van de bedenkers van de Asteiner Beer Xperience, kortweg ABX. Het was de tweede editie van het bierfestival. ,,We wilden eens iets anders dan het pullen vullen in Oktoberfest-achtige stijl. Dat doen ze in elk dorp en dat concept is nu wel uitgemolken. We vonden het dus tijd voor iets nieuws. Door Multi Bier (de grootste speciaalbier-distributeur van Nederland, red.) erbij te betrekken, is dit uiteindelijk ontstaan. Speciaalbier is erg in trek en een goed alternatief voor wijn, zeker bij het eten.”

Quiz

De ABX werd vrijdagavond afgetrapt met een bier-en-spijs-avond: een vijfgangendiner met passende speciaalbieren. Muijsenberg: ,,Het zat helemaal vol en het was een groot succes. Zaterdagavond hadden we vervolgens een quiz georganiseerd met vragen over bier en muziek. En vandaag is de familiedag. Vrije inloop en er zijn een paar kleine brouwers uit de regio die hun producten presenteren.”

Intussen heeft Kees Hendriks van microbrouwerij De Rijpelaer uit Helmond zijn stand, waarin hij verschillende bieren presenteert, opgebouwd. Het begon als een uit de hand gelopen hobby, vertelt de bijna gepensioneerde medewerker van Defensie. ,,Ik begon met een ketel van twintig liter. Nu heb ik er twee van vijftig liter, waarmee ik in mijn garage verschillende bieren brouw.”

'Best lastig'

Hendriks brouwt nu zo’n drie jaar en is heel wat uren met de productie van bier bezig. ,,Het is best lastig om een bier te brouwen dat bij veel mensen in de smaak valt. Wat ik lekker vind, vindt een ander misschien helemaal niks. Ik vraag anderen regelmatig om hun mening op te schrijven en met hun opmerkingen ga ik dan aan de slag. Zo kom ik steeds dichter bij de beste smaak.”

Met de smaak van het blonde bier van De Rijpelaer is weinig mis, bewijst een korte test door uw reporter. En dat de Asteiner Beer Xperience bij de liefhebber van speciale brouwsels in de smaak valt, is op de derde dag van het evenement ook een veilige conclusie. 

Volledig scherm
© FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement