Volledig scherm
Het klooster aan de Wilhelminalaan in Asten. © Kees Martens

Asten steekt nek uit voor nieuw dorpshuis

ASTEN - Zonder financiële hulp van de gemeente Asten komt er geen nieuw gemeenschapshuis in het patersklooster. Daarom is het gemeentebestuur bereid om een eenmalige bijdrage te doen van maar liefst 956.000 euro. Zelfs als de politiek met dit bedrag instemt, zijn er nog steeds elf risico's waardoor het project gevaar loopt, schrijft wethouder Jac Huijsmans aan de gemeenteraad.

Dienstencentrum De Beiaard en gemeenschapshuis de Klepel willen zich samen vestigen in het klooster aan de Wilhelminastraat. Overeenstemming krijgen voor de aankoop van het monumentale gebouw wordt lastig. De paters vragen een bedrag van 2,5 miljoen euro, de initiatiefnemers denken aan een bedrag dat een kleine negen ton lager ligt.

De afgelopen maanden is een exploitatieopzet gemaakt. Uiteindelijk is na veel rekenwerk gebleken dat er geen zwarte cijfers geschreven kunnen worden. Geld van de gemeente is broodnodig. Het college van B en W wil dat op diverse manieren doen. Als eerste een incidenteel bedrag beschikbaar stellen van 750.000 euro. Daarnaast wil Asten een deel van de kloostertuin kopen voor een bedrag van 68 mille.

Tevens betaalt de gemeente de aanleg van zeventig parkeerplaatsen, wat neerkomt op een rekening van 137.500 euro. Verder zijn er nog diverse kleinere bedragen voor onder meer onderhoud van de parkeerplaatsen en de tuin. Asten staat ook nog garant voor eventuele planschades die uitgekeerd moeten worden.

Totale bedrag
Het totale bedrag is te verantwoorden, schrijft Huijsmans. ,,Het is een publieke taak van de gemeente om te beslissen over gemeenschapsgeld voor gemeenschappen. In dit geval is sprake van een breed maatschappelijk belang en worden veel lokale gebruikers gediend met een gemeentelijke bijdrage.'

De wethouder vergelijkt de financiële steun met bijdragen in vergelijkbare projecten als de gemeenschapshuizen Hart van Heuze in Heusden en de Kluis in Ommel. ,Het huidig initiatief heeft een onevenredig nadeel als er geen overheidssubsidie verkregen kan worden. Tevens wordt hiermee een tweede leven voor een prominent pand in Asten verzekerd', probeert hij de raad alvast te overtuigen.

Mocht het doorgaan, dan moet vervangende huisvesting voor de paters gevonden worden. Een geschikte optie is het pand van de missiezusters dat schuin tegenover het patersklooster ligt. Alvorens de paters verhuizen moet dit pand geschikt gemaakt worden. Er is dan tijdelijke huisvesting nodig in de tuin van de zusters. Huijsmans wil van de raadsleden weten hoe zij hier in staan.

Deurne e.o.