Volledig scherm
Wethouder Jac van Bussel. Jac van Bussel Algemeen Belang Asten.jpg

Asten vestigt hoop op nieuw kabinet

ASTEN  - Asten heeft de komende jaren een structureel tekort op zorg en welzijn van zo'n zevenhonderdduizend euro. Dat tekort wordt deels veroorzaakt door een lagere bijdrage vanuit het rijk vanwege het efficiënte medicijngebruik in de gemeente. 

Daardoor lijkt het alsof er minder mensen ziek zijn. Asten wordt volgens wethouder Jac van Bussel dus 'gestraft voor goed gedrag'. Hij wil de straf van tafel en vestigt zijn hoop op het nieuwe kabinet. ,,Lukt dat niet, dan gaan we naar de rechter."

Minder Wmo-geld

Jaarlijks loopt Asten 2,5 ton Wmo-geld mis door de goede manier van werken van huisartsen. Minder medicijnen betekent volgens het rijk immers minder behoefte aan Wmo-geld. Dat klopt echter niet aldus het Astense gemeentebestuur. Het probleem werd al bij drie verschillende ministeries aangekaart. ,,Maar die trekken allemaal niet de juiste conclusie. We gaan met name bij de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken een poging doen om ons standpunt te verduidelijken. We hopen op genoegdoening, op welke manier dan ook."

Het genoemde bedrag van 2,5 ton kan volgens Van Bussel nog oplopen. Want het medicijngebruik heeft ook invloed op het geld voor jeugdhulp. ,,Alles bij elkaar kan het om 3,5 tot 4 ton gaan."

Begroting

Uit de vrijdagochtend gepresenteerde Begroting 2018 blijkt verder dat de lokale lasten met 4,5 procent omhoog gaan, van 613 euro dit jaar naar 641 euro het komend jaar. Dat heeft volgens Van Bussel te maken met de hogere kosten voor afvalverwerking. Voor het eerst in jaren. ,,Dat heeft onder meer met CAO's te maken. Vuilnismannen verdienen meer en dat wordt doorberekend naar de burgers. Bovendien is de diesel waarop de vrachtwagens rijden duurder geworden. Al met al valt het heel erg mee met de stijging."

Wat verder opvalt is een kleine bezuiniging op het gemeentebestuur van tien mille. In de praktijk komt het erop neer dat het nieuwe college van B en W uit 2,5 fte (arbeidsplaatsen) bestaat in plaats van 2,6. Van Bussel kan er om lachen. ,,Dat betekent in de praktijk dat we hetzelfde blijven doen, maar we worden er minder voor betaald."

  1. Regionale dichters vallen in de prijzen bij dichtwedstrijd Brabants kerstgedicht

    Regionale dichters vallen in de prijzen bij dichtwedstrijd Brabants kerstgedicht

    BOXMEER - Het gedicht ’t Stalleke van Wim van Lier uit Macharen is zaterdag uitgeroepen tot het Brabantse kerstgedicht van 2017. De 64-jarige Van Lier deed al jaren mee met de schrijfwedstrijd, maar viel nog nooit in de prijzen. Op de tweede plaats eindigde Jacques van Gerwen uit Valkenswaard met zijn gedicht ‘Wurum schreeuwde now’. De derde prijs ging naar het gedicht ‘Joke’ door Piet Snijders uit Asten.

Deurne e.o.