Volledig scherm
Archieffoto: Tijdens zijn installatie kreeg de nieuwe pastoor Jos Hermans (rechts) onder andere het evangelieboek overhandigd. Op de foto wordt het hem aangereikt door bisschop Hurkmans. © René Manders/fotomeulenhof

Astense pastoor Hermans en parochiaan Van Empel 'waren als een familie'

DEN BOSCH/ASTEN - Ze maakten samen een bootreis naar Schotland, gingen op zondagen geregeld stukken rijden ter ontspanning en maakten ook nog een uitstapje naar het Duitse Xanten. Voormalig Astens pastoor Jos Hermans, zijn inwonende gastvrouw Viktoria Janssen en de diepgelovige parochiaan Tonny van Empel-Van der Wallen waren eigenlijk als een familie. Dat zei Janssen dinsdagmiddag tijdens een getuigenverhoor bij het gerechtshof in Den Bosch over de slepende erfeniskwestie.

Nabestaanden van de in december 2014 overleden mevrouw Van Empel willen zoveel mogelijk informatie boven tafel krijgen over de nalatenschap die 'tante Tonny' bijna in zijn geheel heeft geschonken aan de pastoor. Het gaat naar verluidt om een bedrag van 120.000 euro. De rechtbank in Den Bosch stelde Hermans eerder in het gelijk, de nabestaanden vergaren nu meer informatie voor een eventueel hoger beroep.

Enkele maanden geleden werd de zielenherder zelf urenlang verhoord. Ditmaal mocht hij getuigen oproepen. Zijn advocaten probeerden met name aan te tonen dat de nalatenschap een schenking is van een vriendin aan een vriend, en niet van een pastoor aan een parochiaan. De inwonende gastvrouw, die al 17 jaar ‘als een moeder’ voor Hermans zorgt, sprak vaak in de pastorie aan de Kerkstraat met mevrouw Van Empel. “Ze vertelde me dat ze het zwarte schaap van de familie was. Haar zusters kwamen weinig bij haar thuis, ook niet voor haar verjaardag.”

Deurne e.o.