Volledig scherm
Tim van Lierop in de vrachtwagen.

BIGTruck-evenement in Asten: 'Truckrijden is toch een stukje vrijheid'

ASTEN - Net als zijn opa vrachtwagenchauffeur worden is de grote droom van de zeventienjarige Helmonder Tim van Lierop. Zaterdagmiddag werd deze droom al een beetje werkelijkheid tijdens een proefrit in een vrachtwagen van Rijschool Combinatie Zuid. Speciaal voor het truckersevenement BIGTruck op het Nobis-terrein in Asten bood de rijschool gratis proefritten aan aan iedereen die een keertje achter het stuur van een vrachtwagen wilde plaatsnemen.

Dat Tim van Lierop zich thuis voelt in een truck is aan alles merkbaar. Nog voordat rijinstructeur Leon Meulendijks iets heeft kunnen zeggen, heeft hij al zijn stoel en de zijspiegels goed gezet. Iets té goed blijkt al snel. “Heb je de bovenste spiegels ook versteld, Tim? Dat moet je echt nooit meer doen, want dat zijn mijn spiegels”, zegt Meulendijks.

Met veel gemak draait de vrachtwagenchauffeur in spé de wagen rond de rotondes. Waar anderen bij een proefrit – inclusief deze verslaggever van het ED – nog vooral bezig zijn met de wagen op de weg te houden, heeft Van Lierop zich een ander doel gesteld: zo zuinig mogelijk rijden. Op het dashboard geeft een percentage aan hoe zuinig je rijdt. “Ik heb hem al 2 % omhoog gekregen”, zegt hij trots.

Instructeur Meulendijks zit ontspannen naast zijn cursist voor 1 dag. “Ik denk dat Tim een hele goede chauffeur gaat worden.” Van Lierop heeft dan ook al vaak in de vrachtwagen gezeten, niet alleen als bijrijder maar ook als bestuurder. “Voor mijn stage rij ik nu al elke dag op het eigen terrein.” Over enkele maanden hoopt hij een echte trucker te zijn. “Wat er zo leuk aan is? Het is toch een stukje vrijheid”, vertelt hij.

Volledig scherm
Leon Meulendijks en Tim van Lierop.

Omscholingssubsidie
Ook Michael van der Werf noemt vrijheid als argument om zich om te scholen tot chauffeur. “Het werk geeft mij vrijheid en zekerheid, want er is veel werk voor chauffeurs”, vertelt hij. Als klein jongetje wilde hij al trucker worden, maar door de hoge kosten had hij eerder niet de kans om zijn rijbewijzen te halen. Een tijdelijke omscholingssubsidie was zijn kans om nu de stap te wagen. “Ik heb er heel veel zin in om straks echt te mogen rijden.” Een baan bij transporteur Simon Loos heeft Van der Werf al binnen.

Het BIGTruck-evenement trok verder vooral veel vrachtwagenchauffeurs die zich konden vergapen aan zo’n 150 gepimpte trucks die waren opgesteld op het terrein. 

Deurne e.o.