Volledig scherm
Willibrordhaeghe in Deurne. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Deurne blaast komst azc af

DEURNE - De gemeente Deurne blaast de komst van een asielzoekerscentrum af. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) wilde voorlopig uitstel tot september, maar daarop besloten B en W er helemaal van af te zien.

In voormalig conferentiehotel Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg zou een AZC komen voor vijf of tien jaar. Er konden maximaal 300 mensen in worden ondergebracht. .„We gaan de omwonenden niet drie maanden in onzekerheid laten”, gaf burgemeester Hilko Mak woensdagavond als argument om er helemaal van af te zien. De gemeenteraad moet zich er dinsdag nog over uitspreken. Die stemt hoogstwaarschijnlijk in met het voorstel.

Er was ergernis bij Mak en gemeentesecretaris Ger-Jan Kusters over de handelswijze van het COA. „Ik kreeg donderdag nog te horen dat Deurne op het lijstje stond wat doorgaat”, aldus Mak. „We zijn al die maanden samen opgetrokken”, vulde Kusters aan. „En nu ineens deze mededeling.”

Wat Mak en Kusters stoort, is dat het COA generiek heeft gekeken en niet specifiek. „Waar nog geen bestuursovereenkomst en huurovereenkomst is gesloten, die worden nu stopgezet. Dat geldt inderdaad voor Deurne, maar verder stonden we met de tenen tegen de finish.” De gemeente gaat nog doorrekenen wat alle voorbereidingen hebben gekost. Kusters: „Daarover gaat een brief naar het COA, om een signaal af te geven.”

Omwonenden zijn woensdagavond op de hoogte gebracht. Een geplande informatiemarkt voor bewoners van St. Jozefparochie gaat donderdag 14 juli gewoon door, maar krijgt een andere invulling. Deze wordt van 16.00 tot 20.00 uur gehouden in het gemeentehuis.

Deurne e.o.