Volledig scherm
Willibrordhaeghe in Deurne. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Deurne kan fluiten naar kosten van afgeblazen AZC

DEURNE - De gemeente Deurne hoeft niet te rekenen op vergoeding van de kosten die zijn gemaakt voor de komst van een asielzoekerscentrum (AZC). Dat laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten aan B en W.

Deurne besloot in juli af te zien van de vestiging van een AZC in Willibrordhaeghe, nadat COA uitstel tot september had aangekondigd. De gemeente zei daarbij dat die organisatie een rekening tegemoet kon zien.

Deurne is nog bezig om alle kosten op een rijtje te zetten. Daar zit bijvoorbeeld in de zaalhuur voor informatiebijeenkomsten, maar ook werkuren die door ambtenaren zijn gemaakt. De gemeente kan nog niets zeggen over de hoogte van het bedrag, aldus een woordvoerder. „Dat wordt op korte termijn bekend.” In dat overzicht komt ook te staan hoeveel de omwonenden kwijt waren voor het inschakelen van een advocaat. Diverse partijen in de Deurnese raad gaven destijds aan te willen bekijken of deze kosten vergoed konden worden.

Het COA verwijst in zijn afwijzing naar een artikel in de intentieovereenkomst. Daarin staat dat ‘ontbinding op geen enkele wijze leidt tot schadevergoeding tussen partijen’. De regel waar Deurne zich op baseert, geldt volgens COA alleen als er al een opvangcentrum is gevestigd. Deurne beraadt zich nog of het dit besluit gaat aanvechten.
Instroom

Verschillende gemeenten in de regio kregen in juli te horen dat de komst van een AZC onzeker was, vanwege de verminderde instroom van vluchtelingen. De plannen werden in de ijskast gezet tot zeker deze maand, als er meer duidelijk is over de behoefte. Deurne was de enige die direct zei dat het nu helemaal niet meer wilde meewerken.

Deurne e.o.