Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Dorpshart Heusden 'moet mooier en veiliger'

HEUSDEN - Door de bouw van nieuwe woningen aan de Gaard is een parkeerprobleem ontstaan bij de Spar aan het Vorstermansplein in Heusden. Geparkeerde auto's in bermen leveren volgens een groep inwoners onveilige situaties op. 

Dé lokale oplossing: maak een doorsteek voor auto's naar het grote plein aan de andere kant van de weg. Daar kunnen tevens winkelwagens gestald worden waardoor bezoekers gedwongen worden daar te parkeren.

Het is een van de vele plannen voor het Vorstermansplein die een lokale werkgroep nu verder mag uitwerken van het gemeentebestuur. In de werkgroep zitten onder meer omwonenden, ondernemers, vastgoedeigenaren en een vertegenwoordiging van de dorpsraad. Zij vinden dat het dorpshart van Heusden wel een opfrisbeurt kan gebruiken. De plannen staan verwoord in een brief naar het college van B en W.

Wateroverlast
De Heusdenaren willen onder meer de wateroverlast op de hoek van het plein en de Voorste Heusden aanpakken. Dat kan door het huidige plantsoen om te bouwen tot wadi, een opslagveld voor regenwater bij extreem weer. "Deze situatie baart bij de omwonenden de nodige, terechte zorgen", schrijft Rina Slegers van de dorpsraad.

In die hoek moeten ook de glascontainers komen. Nu staan de bakken nog tegenover restaurant 'Paulus eten en drinken'. ,,Het wegbrengen van glas zorgt voor veel lawaai. Als je dan bij ons op het terras zit, zit je echt niet prettig", zegt restauranteigenaar Paul van de Loo.

Er zijn nog meer plannen voor de lap grond voor zijn zaak. Zo wil de werkgroep het straatje voor dit etablissement afsluiten en bij het plein trekken. Van de Loo: ,,Het straatje wordt nu alleen gebruikt als doorsteek naar de glasbakken, verder niet. Bovendien zitten wij nu met onze rug naar het plein. Daar kun je beter één geheel van maken."

Toeristische ideeën
Tevens zou het podium met kunstwerk verplaatst moeten worden, waardoor je ruimte creëert voor toeristische ideeën. Gedacht wordt aan het plaatsen van een oplaadpunt voor elektrische fietsen of een informatiebord met wandel- en fietsroutes. Andere acties die worden voorbereid zijn het duidelijker markeren van parkeerplaatsen op het plein en het plaatsen van meer (led)verlichting.

Het gemeentebestuur bekijkt in overleg met de werkgroep of sommige plannen wellicht eerder uitgevoerd kunnen worden. De meest ingrijpende maatregelen worden verwerkt in een collegevoorstel. In de tussentijd gaat het college op zoek naar geld voor de uitvoering.