Volledig scherm
De Stichting Gemeenschapshuis Asten, eigenaar van De Klepel, kan elk moment de voorlopige koopacte tekenen voor het Patersklooster. © Kees Martens

Gemeenschapshuis koopt Patersklooster Asten

ASTEN - De Stichting Gemeenschapshuis Asten, eigenaar van De Klepel, kan elk moment de voorlopige koopacte tekenen voor het Patersklooster. Dat maakte wethouder Janine Spoor maandagavond bekend in de commissie burgers. Met de aankoop blijft het Patersklooster beschikbaar om daar het nieuwe gemeenschapshuis te vestigen. Ook de optie van nieuwbouw op de plek van het huidige gemeenschapshuis De Klepel blijft openstaan.

De vrees was dat het Patersklooster verkocht zou worden aan commerciële partijen voordat de Astense politiek haar fiat zou geven aan de mogelijke vestiging van gemeenschapshuis aldaar. Met de aankoop door Stichting Gemeenschapshuis Asten – Stichting Beheer De Beiaard is geen onderdeel van de deal – wordt dit voorkomen. “De voorlopige koopacte kan elk moment getekend worden, mits Pater van Langen definitief akkoord gaat”, licht wethouder Janine Spoor toe.

De aankoop houdt niet in dat de locatie van het nieuwe gemeenschapshuis vaststaat. “We houden beide opties open en stellen een toetsingsmatrix op om de kwestie zo rationeel mogelijk te benaderen”, schetst projectleider Dietmar Schrijnemakers. Naar verwachting wordt in mei 2019 definitief de knoop doorgehakt over de locatie. “Het is krap aan. Als het gaat zoals we willen, halen we deze datum”, reageert wethouder Spoor op vragen uit de commissie over de haalbaarheid van de deadline. 

In de commissie zijn ook grote zorgen over het draagvlak voor het nieuwe gemeenschapshuis. Verenigingen zijn volgens de wethouder niet bereid mee te denken over de toekomst, een stelling waar ze vanuit diverse kanten kritisch op wordt bevraagd. “Zijn de verenigingen überhaupt wel benaderd om mee te praten?”, vraagt Pieter Slegers van Algemeen Belang zich af. Om alle wensen uit de samenleving mee te kunnen nemen in de besluitvorming zal een werkgroep worden samengesteld. Een informatiebijeenkomst hierover, waarbij alle geïnteresseerden welkom zijn, staat gepland op donderdag 5 juli.