Volledig scherm
Het actieteam arbeidsmigranten tijdens een controle vorig jaar in Helmond. Dit team is opgegaan in het PIT-team. © Archieffoto Van de Meulenhof

Illegale bewoning in Deurne meteen bestraffen is onmogelijk

DEURNE - In vier panden in Deurne zijn 31 arbeidsmigranten ontdekt die daar illegaal wonen. Ze mogen er voorlopig blijven. Dit soort situaties zijn niet uniek voor Deurne. De vraag rijst of pandeigenaren en verhuurders niet erg makkelijk wegkomen met dit soort overtredingen.

Ze wonen met twintig arbeidsmigranten uit alle windstreken in een loods aan de Helmondsingel in Deurne. Een vergunning voor hun verblijf heeft de eigenaar of verhuurder niet geregeld. Ook niet geregeld: voldoende ruimte voor alle twintig mensen.

Dagen, maanden verstrijken. Tot het Peelland Interventie Team deze dinsdag op de stoep staat. Het PIT is een samenwerkingsverband van de zes Peelgemeenten, politie, Veiligheidsregio en Senzer.

Controle
Er volgt een controle. Op veiligheid. Of iedereen ingeschreven staat. Of er vergunningen zijn. Bij pand twee, drie en vier: zelfde verhaal. In totaal blijken er 31 arbeidsmigranten illegaal in Deurne te wonen.

En ze mogen er voorlopig blijven. Tot er wel een vergunning wordt aangevraagd. Ook al is de situatie onacceptabel, onder meer omdat er te veel mensen in een te kleine ruimte op elkaar zitten.

Niet iedereen kan dit volgen
,,We hebben twee smaken waaruit we kunnen kiezen als we tegen dit soort situaties aanlopen”, aldus Peter Knoops, teamleider van het Peelland Interventie Team. ,,Er wonen mensen en er is geen vergunning om daar te verblijven. Dat betekent dat er een vergunning moet komen. Daarnaast moeten we controleren of het veilig is. Als dat niet het geval is, gaat de boel op slot onder bestuursdwang.” Dat is in alle zes de Peelgemeenten vorig jaar dertien keer voorgekomen, waaronder een keer in Deurne.

Als het wel veilig is, gaat er een procedure lopen. ,,Er wordt een brief gestuurd met daarin de opdracht om de situatie aan te passen en een vergunning aan te vragen. Als ze de termijn daarvoor overschrijden volgt er een dwangsom. Als ze binnen de tijd zijn is het de vraag of ze voldoen aan de eisen. Zo is dat geregeld in de wet.”

De vraag rijst of eigenaren en verhuurders niet erg makkelijk wegkomen in dergelijke situaties. Nu lijkt het wel of je gewoon een loods vol kan stoppen met arbeidsmigranten. En als je betrapt wordt, krijg je nog maanden om je zaken wel goed te regelen. Zonder dat je een boete moet betalen, of iets dergelijks.
,,Ja, dat klopt. Er zijn wettelijk geen andere middelen om toe te passen. De pijn zit ’m in dit soort gevallen bij eigenaars of verhuurders die veel hebben geïnvesteerd en verbouwd en die dan uiteindelijk geen vergunning krijgen.”

Waarom mogen die mensen daar blijven terwijl de situatie onacceptabel is?
,,Voor ons is het van belang dat deze arbeidsmigranten onderdak hebben. We zetten ze niet zomaar op straat. De situatie in de Deurnese panden is niet onveilig. Bij één pand was het brandonveilig en hier zijn meteen noodvoorzieningen getroffen. Verder kan het nét. Er moet veel aangepast worden, want zoals het nu is kan het niet en gaat een vergunning nooit lukken. De ruimtes per persoon zijn veel te klein, bijvoorbeeld.”

Hoe lang blijft deze situatie in Deurne nog duren?
,,Geen halfjaar meer. De eigenaars/verhuurders moeten vol aan de bak om de voorzieningen te verbeteren.”

Lees het hele artikel vrijdag in het ED of in de digitale krant

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement