Volledig scherm
Archieffoto Ton van de Meulenhof

Infoavond in Deurne over risico's van grondwater: de vragen blijven

DEURNE - Een informatieavond in Deurne over de gevaren van opgepompt grondwater heeft tot weinig echte antwoorden geleid. De meeste van ongeveer vijftig belangstellenden in Zalen Van Bussel pleitten donderdag voor vervolgonderzoek.

De bijeenkomst, georganiseerd door de Brabantse Milieufederatie, volgde op een TNO-onderzoek uit 2015. Daaruit bleek dat in Deurne en op een aantal andere plekken in Brabant bij het oppompen van grondwater gevaarlijke concentraties waterstofsulfide (H2S) kunnen vrijkomen. Er kunnen niet alleen tijdelijke gezondheidsproblemen ontstaan (hoofdpijn, misselijkheid), zoals eerder was aangenomen, maar ook permanente, bijvoorbeeld aan ogen en luchtwegen.

Drinkput
Met name een meting bij een drinkput voor vee in Neerkant was reden voor zorg. Daar werden nog eens vier keer hogere waardes gemeten dan in Deurne. Met name op basis van deze bevinding adviseerde TNO de provincie (de opdrachtgever) om aanvullend onderzoek te laten verrichten. Maar de provincie en de GGD zagen hiervoor geen reden.

Vervolgonderzoek
TNO-onderzoeker Hans Peter Broers en medisch milieudeskundige Henk Jans (ex-GGD) gaven donderdag in Deurne een presentatie. En opnieuw zaten ze niet op één lijn. Alleen al dat simpele feit was voor veel van de aanwezigen reden om bij de provincie (verantwoordelijk voor het grondwater) aan te dringen op een vervolgonderzoek. Dit pleidooi werd gesteund door een vertegenwoordiger van waterschap Aa en Maas en Statenleden van GroenLinks en de PvdA. Maar provincie-ambtenaar Eric Kessels kon alleen beloven dat hij de conclusies van de infoavond 'meeneemt'.

De gemeente Deurne, ook uitgenodigd, schitterde overigens door afwezigheid.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement