Volledig scherm
© Vincent Wilke

Klokkendagen Asten toe aan vernieuwing

ASTEN - Het klassieke concert op het Koningsplein trok de afgelopen editie slechts zeventig mensen. Een te kleine groep om de Astense klokkendagen rendabel te houden. Het programma was bovendien al bijna veertien jaar ongeveer hetzelfde. Kortom, hoog tijd voor vernieuwing vond de gemeente. 

Daarom wordt de komende maanden gewerkt aan een nieuwe opzet: een eendaags klokkenfestijn. ,,Het moet een evenement worden wat meer recht doet aan alle Astenaren. De huidige opzet was te beperkt", zegt een gemeentewoordvoerder.

Nico Rijsdijk van de organiserende stichting 'Asten klinkt als een klok' kan zich vinden in het standpunt van de gemeente. Hij wil meedenken over vernieuwing van het evenement. ,,Het is verfrissend om het na veertien jaar eens over een andere boeg te gooien, dat is niet erg. Prima om het bestaande te doorbreken."

De gemeente gaat na de bouwvak als eerste in gesprek met onder meer muziekverenigingen, culturele instellingen, de lokale VVV en museum Klok en Peel. Iedereen mag zijn zegje doen over de invulling van het nieuwe programma. Insteek is om alles op een zondag te houden, met een mogelijke uitwijk naar een startbijeenkomst op zaterdagavond.

Jong en oud
,,Het moet voor jong en oud interessant zijn. Op één dag kun je de meeste mensen bereiken. Dat hebben we geleerd van evenementen in de regio. Verspreid je het te veel, dan heb je altijd kans op mindere dagen. Want er is in bijvoorbeeld Helmond en Deurne al zo veel te doen", zegt de gemeentewoordvoerder.

Er komt een budget van 7790 euro beschikbaar. Dat is hetzelfde bedrag wat Asten klinkt als een klok kreeg. Rijsdijk denkt dat er meer geld bij moet om een groter publiek te kunnen bereiken. ,,We hebben ook wel eens gedacht aan het inhuren van bands die meer publiek trekken, maar dan moest het budget flink omhoog. Dat was niet haalbaar."

Hij geeft de gemeente wel alvast een idee mee voor de eerstvolgende editie. Rijsdijk vindt dat de nadruk meer op straattheater en muziek moet liggen, met kwalitatief goede kunst erbij. De huidige kunstmarkt in het Burgemeester Ploegmakerspark was in zijn ogen te veel van hetzelfde.

Het onderdeel klassieke muziek op vrijdag verdwijnt volgens hem zo goed als zeker. Daar staat tegenover dat In de Gloria vanaf 17 september weer diverse klassieke concerten programmeert in het kerkje aan de Lindestraat. Het programma staat op www.klassiekeklanken.nl.

Volledig scherm
© Kees Martens
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement