Volledig scherm
© Thinkstock

Kostenvermindering Peel lukt nog niet

ASTEN - De samenwerking van 5 gemeenten in de Peel valt duurder uit dan was ingeschat. Het bedrag in de begroting is een miljoen hoger dan wat in het eerste businessplan stond en ook nog 4 ton meer dan het latere bedrijfsplan aangaf.  

Dat viel deze week verkeerd bij de Astense politiek. Te meer, omdat men van niets wist. Ook de 2 raadsleden die in de klankbordgroep zitten, John Bankers (CDA) en Ronald Beniers (PGA/PvdA), waren hierover niet ingelicht. "We komen daarom binnenkort een keer extra bij elkaar", aldus Bankers.

Want zo komt er van kostenvermindering niets terecht. Zonder Helmond zou de samenwerking kwalitatief goed blijven maar ook goedkoper uitvallen, was gesteld. Met 5,8 miljoen euro is de begroting echter vergelijkbaar met de bijna 6 miljoen van Peel 6.1 (de samenwerking toen Helmond nog meedeed). 

Het businessplan ging nog uit van 4,8 miljoen. Toen was nog niet alles in beeld, stelt wethouder Jac Huijsmans. "Het latere bedrijfsplan was een soort eerste begroting." Daarin werd uitgegaan van 5,4 miljoen.

De hele raad steunde een amendement van Leefbaar Asten en D66/HvA waarin wordt opgeroepen aan te geven hoe de kosten wel omlaag kunnen. En er moet eerder en duidelijker gecommuniceerd worden. 

Deurne e.o.