Volledig scherm

Kritiek op huisvesting arbeidsmigranten Prinsenmeer

OMMEL - Er is volgens D66-Hart voor Asten te weinig draagvlak in Ommel voor de huisvesting van vijfhonderd arbeidsmigranten op recreatiepark Prinsenmeer. Leefbaar Asten vindt dat eerst het huidige aantal van maximaal 384 buitenlandse werknemers gehandhaafd moet worden en het CDA vindt dat de Oostappen Groep de uitbreiding zelf moet verdienen de komende jaren. 

De Astense politiek had donderdagavond forse kritiek op een collegevoorstel.

Te dicht op elkaar
Daarin staat dat Prinsenmeer gedurende tien jaar maximaal 500 arbeidsmigranten mag huisvesten op een afgesloten gedeelte. Tijdens een vorig jaar gehouden controle bleek echter dat Oostappen zich niet aan gemaakte afspraken houdt, want op het openbare deel van het park zaten ook (ruim honderd) buitenlandse werknemers. Burgemeester Vos ging hierna met Oostappen om tafel.

,,Zoveel mensen zo dicht op elkaar is niet goed. Waarom wonen ze niet in Helmond als ze toch daar werken? Dit overstijgt de draagkracht in Ommel", zei Guus Koopman van D66-Hart voor Asten.

Extra geld
Het stoorde Math Vankan van Leefbaar Asten dat Oostappen al vaker afspraken niet is nagekomen. ,,De handhaving was onvoldoende. Daarom moet een nachtregister aangeschaft worden. Daarmee kun je goed controleren." VVD'er Ton van Egmond is tegen het goedkeuren van gedogen wat volgens hem nu door het college voorgesteld wordt.

CDA'er Jos Leenders vond dat Oostappen een groot aantal arbeidsmigranten moet verdienen. Mary-Nell van de Ven van Algemeen Belang vond tenslotte dat er extra geld vrijgemaakt moet worden voor handhaving.

Communicatie beter
Laurens Drost van PGA/PvdA twijfelde aan het woongenot van de mensen als ze zo kort op elkaar gehuisvest worden. Hij vond verder de vergunning voor tien jaar te ruim. Dat gold voor de meeste fracties. Zij vrezen dat Oostappen daarmee een vrijbrief voor de komende jaren krijgt. Er werd aangedrongen op een evaluatie na één of twee jaar. Verder moet de communicatie richting de dorpsraad beter en uitgebreider, was een gezamenlijke conclusie.

Burgemeester Hubert Vos reageerde fel op alle kritiek die hij soms te makkelijk noemde. Later bood hij zijn excuses aan voor 'de iets te scherpe toonzetting'. ,,Ik steek nu mijn nek uit en kies daarbij niet voor de gemakkelijkste weg. Steken we onze kop niet in het zand als we het aantal van 384 pakten? Het verleden is in dit geval zeker niet de juiste weg naar de toekomst. Ik heb nu alleen maar de bedoeling om het allemaal goed te regelen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement