Volledig scherm
© Thinkstock

Laatste wanhoopspoging redden crossen Lierop

LIEROP - Gemeente Someren richt pijlen tenslotte op provincie voor bestemmingsplanwijziging. Burgemeester Veltman heeft echter weinig hoop op goede afloop.

Het besef dat het over een paar maanden gedaan is met de motorcross in Lierop, langzaam daalt het in bij Motor- en Autoclub Lierop (MAC). Vanaf 1 juli mag er op circuit De Herselse Bossen niet meer gecrost worden, maakte burgemeester Veltman van Someren donderdagavond bekend tegenover de commissie Burger en Bestuur. Voor secretaris Stefan Adriaans is het een hard gelag. ,,We kunnen straks niet meer doen waar we als vereniging ooit voor opgericht zijn. Je bestaansreden valt weg. En dit moeten we dan vertellen aan al onze vrijwilligers die hun ziel en zaligheid in de vereniging leggen.’’

Dat het verbod op crosses en trainingen eraan zat te komen was bekend. De Raad van State oordeelde dat de gemeente de Grand Prix-wedstrijden op het Lieropse circuit moet verbieden zolang die niet in een bestemmingsplan zijn vastgelegd. Eerder nog weigerde de gemeente die wedstrijden te verbieden omdat die onder het overgangsrecht zouden vallen, maar daar was de bestuursrechter in Den Bosch het niet mee eens. In hoger beroep bij de Raad van State kregen MAC en de gemeente opnieuw nul op het rekest.

MAC probeerde aan de hand van oud beeldmateriaal aan te tonen dat ook voor 1982 al even intensief gecrost werd op het terrein, maar de Raad van State vond dat bewijs te dun. Met de kritische omwonenden, die vinden dat de gemeente de crosses moet verbieden en het juridische getrouwtrek in gang zetten, werd ook geen compromis bereikt. En dus kan de gemeente niet anders dan handhavend optreden. ,,Maar we wilden MAC wel een redelijke tijd gunnen om over de zaken na te denken’’, volgens Veltman.

  1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
    Interactieve graphic

    Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

    REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.

Deurne e.o.