Volledig scherm
De jongeren zijn op pelgrimstocht © Kees Martens/fotomeulenhof

Leerlingen Varendonck Asten zijn vier dagen op pelgrimstocht door de regio

OERLE/ASTEN - Vrienden van deelnemers aan de pelgrimstocht door de Kempen en de Peel noemen het 'nogal suf'. De negen leerlingen uit de bovenbouw van het Varendonck College in Asten leggen die kritiek naast zich neer. 'Dit is een overwinning op mezelf.'

Kreunend ploffen de leerlingen van het Varendonck College in Asten in de terrasstoelen. Na 2,5 dag hebben ze al zo'n vijftig kilometer in de benen en de fysieke pijn is voelbaar. Op het terras van Oers Gezellig in Oerle komen ze even op adem. Ze zijn bezig met een vierdaagse pelgrimstocht door de Peel en de Kempen. Een tocht in teken van rust, jezelf leren kennen en vriendschap opbouwen. ,,Het is een time-out uit het dagelijks leven", zegt de 17-jarige Tim van Asten uit VWO-5.

Overwinning
Docenten levensbeschouwing Michiel Maasen en Vincent van Hak hebben de tachtig kilometer lange tocht in de regio uitgestippeld. Er kunnen maximaal twaalf leerlingen mee, uiteindelijk stappen negen leerlingen over de drempel. Die is er wel degelijk, blijkt uit de woorden van de 15-jarige VWO-4-leerling Maarten Clercx. ,,In de vrienden-app word ik wel te kakken gezet omdat ik aan deze tocht meedoe. Dat doet me niets. Ik denk alleen maar: breng jij het maar eens op om vier dagen lang zo'n twintig kilometer te lopen. Die mensen die dat roepen hebben geen conditie. Ze denken dat het niet zwaar is, maar ik vind het echt wel een overwinning op mezelf. Als het moet kan ik door de pijn heen bijten."

Clercx heeft sinds de start van de tocht op dinsdag al veel over zichzelf geleerd. Zo weet hij nu dat hij over flink wat doorzettingsvermogen beschikt, iets waaraan hij zelf nogal twijfelde. Een blaar onder een eeltplek op zijn voet zit hem al enkele uren dwars, maar hij verbijt de pijn en legt kilometer voor kilometer af. Gesteund door zijn klasgenoten.

Social Media
Verder weet hij dat hij goed zonder Social Media kan. Het is eigenlijk best lekker om enkele dagen zonder telefoon of computers door te brengen stelt hij. ,,Nu kijk ik pas 's avonds op mijn telefoon en zie ik dat ik vijftig appjes heb gemist. Veel vrienden van me zijn gamers, dus berichten daarover sla ik over. Ook krijg ik linkjes van filmpjes waar je niets mee kunt. Het merendeel van alle berichten die je krijgt is nogal onzinnig."

Deurne e.o.