Volledig scherm
© Rene Manders

Nabestaanden kunnen definitief fluiten naar erfenis: 120.000 euro gaat naar pastoor

DEN BOSCH - De voormalige pastoor van Asten, Jos Hermans, mag de erfenis van de in 2014 overleden Tonny van Empel-Van de Wallen houden. Gisterochtend werd bekend dat Hermans ook het hoger beroep heeft gewonnen.

Het einde van een slepende erfeniskwestie lijkt in zicht. Jos Hermans, de voormalige pastoor van Asten, mag de schenking van Tonny van Empel-Van de Wallen houden. Volgens het gerechtshof is het testament geldig omdat niet is gebleken dat mevrouw Van Empel wilsonbekwaam was. Ook werd niet aangetoond dat de pastoor bij het opmaken van het testament druk uitoefende. Met deze uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch zien de nabestaanden van Van Empel sinds gisteren de erfenis van hun 'tante Tonny' definitief aan hun neus voorbij gaan.

Wat ging er aan vooraf?

Tonny van Empel liet in april 2009 een testament opstellen waarin ze de kinderen van haar nicht tot erfgenaam benoemde. Ook liet zij pastoor Jos Hermans van haar parochie een beperkte geldsom na. In mei 2010 wijzigde ze haar testament. In de nieuwe versie kregen de kinderen een beperkte geldsom en ging de rest van haar nalatenschap naar de pastoor. Naast een geldbedrag van ongeveer 120.000 zou het ook gaan om een garagebox en de inboedel van een huis.

Tonny van Empel stierf eind december 2014. Toen bleek dat zij haar testament had aangepast, vonden de nabestaanden dat het nieuwe testament nietig verklaard moest worden. Volgens hen had de pastoor 'onrechtmatig gehandeld'. Zo zou hij haar onder druk hebben gezet om hem tot erfgenaam te benoemen.

Volgens het hof zijn de verwijten van de familie onvoldoende onderbouwd. Pastoor Hermans -die sinds twee jaar dezelfde functie uitoefent in Druten- mag daarom de door hem reeds aanvaarde nalatenschap houden. Volgens het hof is dat niet in strijd met het kerkelijke regels en de gedragscode, omdat die 'gericht zijn op de verhouding tussen de pastoor en de kerk en niet tussen de pastoor en gelovigen'.

Advocate van de nabestaanden, Hetty van den Elzen, laat weten dat de familie bijzonder teleurgesteld is door de uitspraak. De familie wilde in het hoger beroep vooral aantonen dat pastoor Hermans in strijd met de Gedragscode Pastoraat handelde en daarmee ook een maatschappelijke norm overtrad. ,,De familie is ervan overtuigd dat hier zaken zijn gebeurd die niet correct zijn. Maar los van het ongenoegen daarover is het een principiële zaak geworden. Kwetsbare, beïnvloedbare parochianen zouden beschermd moeten worden door die gedragscode.”

Wat Van den Elzen opvalt is dat het gerechtshof de gedragscode bestempelt als een interne code die dus niet voor de parochianen geldt. ,,We beraden ons nu op vervolgstappen. Mogelijk gaan we in cassatie.” Daarnaast ligt er ook een formele klacht bij het meldpunt grensoverschrijdend gedrag RKK.

Hermans was gisteren ondanks herhaaldelijke pogingen niet bereikbaar voor een reactie.