Volledig scherm
De mastodont die gisteren bij het Klok en Peelmuseum in Asten werd geplaatst. © Frank van Kempen

Nieuwe hal 'Peel aan zee' in museum Klok en Peel in Asten geopend

ASTEN - Een mastodont, een mammoet, een oceaanbodem met daarin een skelet van een walvis. Ze zijn sinds donderdagmiddag allemaal te zien in de vernieuwde hal Peel aan zee in museum Klok en Peel in Asten. De verbouwing kostte 250.000 euro.

Het is tevens het sluitstuk van een grootscheepse verbouwing van het museum die in 2010 begon. In die periode van acht jaar is in totaal ruim drie miljoen euro in het museum gepompt. Zo is de museale ruimte met zevenhonderd vierkante meter uitgebreid. Verder zijn diverse nieuwe verhaallijnen ontwikkeld voor zowel het klokken- als Peelgedeelte, Klank van de lage landen is daar een voorbeeld van.

Een in het oog springend bouwwerk is de glazen oranjerie aan de achterkant van het terrein aan de Ostaderstraat. Hierin worden concerten gehouden en vinden evenementen zoals de pompoendagen plaats.

Een andere grootscheepse renovatie was de bouw van een vleugel met daarin een museumcafé, educatiezaal, erfgoedpunt en de filmzaal. In dit museumdeel is plaats voor zo’n honderdvijftig bezoekers. Tenslotte is nog het voorterrein aangepakt en zijn onder meer diverse informatieborden geplaatst.

Betekent de afronding van de verbouwing dat Klok en Peel, dat volgend jaar vijftig jaar bestaat, de komende jaren op zijn lauweren gaat rusten? Zeker niet, aldus voorzitter Harry van der Loo. ,,Om toekomstbestendig te blijven moet je voortdurend met je tijd meebewegen. Er zijn altijd kleine investeringen nodig, losse eindjes die nog bij de tijd gebracht moeten worden. Maar je moet ook niet vreemd opkijken als we volgend jaar een nieuw meerjarenplan presenteren.”

Daarbij mag volgens de voorzitter gedacht worden aan een hechtere samenwerking met de Jan Paagman Sterrenwacht, het Pieterse Planetarium en het IVN, allemaal aan de overzijde van het museum. ,,We houden veel ballen tegelijk in de lucht”, concludeert Van der Loo.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement