Volledig scherm
Over zes weken doet de hoogste bestuursrechter van het land uitspraak in de Heusdense zaak. © ANP

Ondernemers Heusden steggelen over bedrijfswoning

DEN HAAG/HEUSDEN De Heusdense varkenshouder Madou Agro stapte maandag met een advocaat naar de Raad van State om de bouw tegen te houden van een nieuwe bedrijfswoning door pluimveehouder F. Jeuken. Die zit met zijn bedrijf aan de Achtermijterbaan.

Het varkensbedrijf aan de Meijelseweg komt onherroepelijk in de problemen, zei Madous advocaat Ruud Verkoijen. Hij vraagt de Raad van State een streep te zetten door de omgevingsvergunning. Die heeft de gemeente Asten verleend in afwijking van het bestemmingsplan.

Volgens Madou is het probleem dat Jeuken zijn bedrijfswoning dichterbij de varkensbedrijf mag bouwen dan waar zijn huidige woning staat. Die wil Jeuken slopen.

Volgens het bestemmingsplan mag een nieuwe bedrijfswoning alleen gebouwd worden op de fundamenten van de vorige. Afwijken is volgens de gemeente toegestaan als omliggende bedrijven er geen nadeel van hebben. Volgens de gemeente is dat het geval.

Geluidnormen

Maar volgens Madou voldoet hij straks met het laden en lossen van varkens in de nachtelijke uren niet meer aan de geluidnormen.

De rechtbank Oost-Brabant verklaarde in augustus het beroep van Madou gegrond en bepaalde dat de gemeente Asten een nieuwe beslissing moet nemen op de bezwaren van Madou. Dat is nog niet gebeurd, zei een woordvoerster van de gemeente in Den Haag.

Zowel Madou als Jeuken ging bij de Raad van State in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

De Raad van State doet uitspraak over circa zes weken.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement