Volledig scherm
Wethouder Jac Huijsmans

Onderzoek bevestigt: Asten loopt 5 ton aan zorggeld mis

ASTEN - Het ene ministerie prijst de aanpak van Asten om spaarzaam om te gaan met het verstrekken van medicijnen. Door het andere ministerie wordt de gemeente hiervoor 'gestraft' door minder zorgbudget te verstrekken. Een kromme situatie, waaraan wat Asten betreft snel een einde komt. Want het loopt jaarlijks ruim een half miljoen euro mis.

Asten heeft nieuwe munitie in handen in de strijd om meer zorgbudget af te dwingen bij het Rijk. Onderzoeksbureau Cebeon bevestigt dat de gemeente flink benadeeld wordt. Ze heeft berekend dat Asten 540.000 euro te weinig heeft ontvangen. Dat zal de komende jaren nog oplopen tot zeven ton als je hier het structurele tekort aan geld voor de jeugdzorg bij optelt, stelt wethouder Jac Huijsmans. 

Budget

Bij  het model dat gebruikt wordt om het budget te berekenen, kijkt het ministerie voor een belangrijk deel naar het aantal relevante medicijnen (bijvoorbeeld voor reuma en diabetes) die verstrekt worden. In Asten hebben huisartsen en apotheken al jaren geleden afgesproken om daar efficiënt mee om te gaan. Niet meer uitschrijven dan nodig is. Die doelmatigheid werkt nu tegen de gemeente. Want de zorgkosten zijn er wel.

Voormalig minister Ronald Plasterk wilde Asten niet compenseren, omdat het de enige gemeente is die hiermee kampt. Wel vroeg hij om met een voorstel te komen voor een andere verdeelsleutel.

Daarop schakelde Asten onder meer Cebeon in, dat eerder voor  het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek deed op het gebied van zorg. Het bureau becijfert dat Asten 250.000 euro minder voor wmo ontvangt dan andere gemeenten met een vergelijkbaar aantal cliënten. En voor de uitkering jeugd is dat 290.000 euro.

Medicijnkosten

,,Wij besparen zo'n twintig procent op de medicijnkosten. Dat komt neer op 6 tot 8 ton", rekent Huijsmans voor. ,,Dat komt voor een groot deel ten goede van de zorgverzekeraars die dit bedrag niet hoeven uit te keren. Zou je dit landelijk vertalen dan kom je op honderden miljoenen euro's."

Een gemeente in Zuid-Limburg heeft al contact gelegd met Asten, weet Huijsmans. ,,En waterschap De Veluwe wil een pilot beginnen in Bennekom." Want overbodige medicijnen belandden vaak in de toiletpot en dus in het riool. Zo vervuilen ze het oppervlaktewater. ,,Om die reden is het ministerie dat milieu onder haar hoede heeft geïnteresseerd  in de Astense aanpak. Het ministerie van VWS bestraft ons."

Cebeon heeft voorstellen gedaan hoe het anders zou kunnen. Huijsmans: ,,We hebben een sterk wapen in handen en gaan proberen opnieuw contact te krijgen met het ministerie. Het is echt van de zotte. Asten krijgt problemen als het zo verder gaat."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement