Volledig scherm
Pastoor Cees Smit. Archieffoto Ton van de Meulenhof

Oud-pastoor Cees Smit van Ommel overleden

OMMEL - Cees Smit, oud-pastoor van Ommel, is vrijdag op 75-jarige leeftijd overleden.

Cees Smit was een geliefd pastoor. Hij werkte 30 jaar lang als missionaris in Borneo, een plek waaraan hij zijn hart had verpand. Vanaf zijn entree in Ommel wilde hij onder de mensen zijn. Zo stapte hij achterop de motor tijdens de jaarlijkse Ommelse motorclubdag en legde een keutje in het café. Riky Bakermans, destijds voorzitter van de fanfare, typeerde hem ooit treffend 'een mensenpastoor, van wie je niet naar de kerk moest maar mocht.'

Smit filosofeerde graag over de rol van de kerk. "De kerk moet een beweging zijn van een groep mensen die betrokken zijn en elkaar stimuleren en helpen en dat gebeurt hier in Ommel", vertelde hij eens in een interview met het ED. De deur van zijn pastorie stond altijd open. "Ik doe niet aan spreekuren, dat heb ik nog overgehouden uit mijn Indonesische tijd. Daar was ik mens onder de mensen, ik at met ze en woonde bij ze, want een eigen onderkomen had ik niet. Ik was dus altijd voor iedereen aanspreekbaar. Dat wil ik hier ook zijn."

In 2012 legde hij zijn ambt neer om met emeritaat te gaan. In totaal werkte hij vijftien jaar in Ommel. Hij woonde sinds zijn vertrek in een huis van de Montfortanen in Zuid-Limburg. Oorspronkelijk komt hij uit Loosduinen bij Den Haag.

Deurne e.o.