Volledig scherm
Pand Anneke de Bruijn © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Pand Anneke de Bruijn in Asten nu toch plat

ASTEN - Het gaat er nu toch van komen. Het pand aan het Koningsplein 16 in Asten, bekend als het 'pand Anneke de Bruijn' gaat tegen de vlakte. De gemeente heeft hierover een akkoord bereikt met de erfgenamen. Dat maakte wethouder Henk van Moorsel vrijdag bekend.

Het is een kwestie die al jaren speelt. De krakkemikkige panden van De Bruijn op de nummers 12 en 14 gingen november 2013 tegen de vlakte. Maar het voormalige winkelpand annex woonhuis op de hoek bleef overeind. Een stichting maakte zich hard voor behoud van het volgens haar 'monumentale pand'. dat uit de zeventiende eeuw stamt.

Empire-stijl

Uit bouwhistorisch onderzoek bleek dat restauratie niet realistisch is. De rechter verwierp een jaar geleden daarop de bezwaren van die stichting. Wel werd bepaald dat er 'met verstand' gesloopt moet worden. Zo zal er een archeoloog meekijken.  En enkele onderdelen blijven behouden: de schouw en een bovenlicht in Empire-stijl en de oude paneeldeuren. 

Sinds het besluit van de rechter, waar de stichting niet tegen in beroep ging, heeft de gemeente verschillende gesprekken gevoerd met de erven om te komen tot sloop van het pand en verkoop van de gronden.  Er werd gesproken over de manier van slopen en de toekomstige ontwikkeling op deze locatie. Daarover is men het nu eens geworden.

Dit betekent niet dat het pand op heel korte termijn plat gaat, zegt een woordvoerder. ,,Een executeur moet eerst de sloop voorbereiden. En dan zal een datum worden afgesproken waarop iedereen beschikbaar is."

Volledig scherm
Het gestutte pand © Fotopersburo van de Meulenhof BV