Volledig scherm
Anneke de Bruijn Asten

Pleit over 'Anneke de Bruijn' in Asten beslecht

ASTEN - Het langlopende conflict over het meest besproken pand in Asten, het bouwval van wat ooit de winkel van Anneke de Bruijn was, is beslecht. De voorzieningenrechter in Den Bosch heeft de bezwaren van Stichting Anneke de Bruijn tegen de sloop- en nieuwbouwplannen in het hart van Asten ongegrond verklaard.

De rechter oordeelt dat 'het belang van het behoud van monumenten, hoe zwaarwegend het ook kan zijn, geen absoluut belang' is. De belangenafweging die de gemeente Asten gemaakt heeft, kan die dan ook billijken.

Volledig scherm
Pand Anneke de Bruijn © Vorm004 Ed

Een historische doorbraak, zegt Leefbaar Asten-wethouder Jac Huijsmans: ,,Toen ik 12,5 jaar geleden als wethouder begon kreeg ik die zaak op mijn bordje en nu ik afscheid neem, is het zo ver dat we eindelijk die stip aan de horizon kunnen bereiken."

Punt erachter

Ook de mensen van de stichting Anneke de Bruijn, die ijverde voor behoud van het monument aan het Koningsplein, zetten een punt achter hun juridische strijd. Hendrik-Jan van Griensven zegt dat zijn stichting afziet van hoger beroep. ,,We hebben een belangrijke slag verloren maar we kunnen nog veel van de historische waarde behouden", zegt hij doelend op het blootleggen bij de sloop van de zeventiende-eeuwse kern. ,,Er moet met verstand gesloopt worden. We hebben nu garanties dat er experts tijdens het werk mogen meekijken, die hopelijk de historische lagen onder het pand kunnen archiveren. Die informatie kun je ook aan een ontwikkelaar meegeven die er wellicht in de nieuwbouw nog iets mee doet."

Eerder was al vastgelegd dat enkele onderdelen in het pand na sloop behouden moeten blijven. Het gaat om het Empire-stijl bovenlicht, de Empire-schouw en de oude paneeldeuren in het pand. Die onderdelen komen straks wellicht terug in nieuwbouw. Mocht dat niet lukken, dan wordt een andere bestemming gezocht.

Niet realistisch

De uitspraak van de rechter lag in de lijn der verwachting. Na bouwhistorisch onderzoek concludeerde Buro4 Monument en Ruimte in juni al dat 'restauratie niet realistisch is' en nieuwbouw anderhalve ton goedkoper uitvalt. De gemeente besloot daarop vast te houden aan nieuwbouw omdat 'het pand niet te verkopen is door deze hoge kosten en de risico's door de slechte technische staat'.

Huijsmans wil nog voor het einde van het jaar tot een akkoord komen met de erven De Bruijn over de aankoop van de bouwval en ondergrond. In het voorjaar laat de gemeente dan de sloop onder haar verantwoordelijkheid uitvoeren. Voor het bewaken van de historische belangen wil hij de hulp van onder meer mensen van de Heemkundekring en de stichting Anneke de Bruijn inroepen. Medio volgend jaar zou dan na openbare aanbesteding bekend moeten zijn welke partij aan het Koningsplein aan de slag kan.

Formeel moet hij nog de bezwaartermijn van zes weken afwachten, maar de wethouder rekent er niet op dat iemand nu nog naar de Raad van State stapt.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement