Volledig scherm
Wethouder Jac Huijsmans

Raad Asten na aarzeling toch akkoord met onderzoek zorggeld

ASTEN - Tussen 'niet doen, de kans op succes is nihil' en 'laten we de gok wagen' zat dinsdagavond bij de raadsvergadering in Asten een halfuur. En een gloedvol betoog van wethouder Jac Huijsmans, bijgestaan door collega Jac van Bussel.

Zo stemde de raad na een aanvankelijke afwijzing toch in met een onderzoek dat ervoor moet zorgen dat Asten meer zorggeld krijgt van het ministerie. Kosten: 30.000 euro.

Efficiënt

Het verhaal is bekend: in Asten hebben huisartsen en apotheker afgesproken om efficiënt om te gaan met het voorschrijven van medicijnen. Ongewenst effect is echter dat de gemeente minder geld van het rijk krijgt voor de zorgtaken. Bij het bepalen van de hoogte hiervan wordt namelijk gekeken naar de uitgifte van bepaalde medicijnen.

Gesprekken met drie ministeries verliepen in prettige sfeer, maar leverden niets op, gaf Huijsmans aan. En minister Ronald Plasterk is niet van plan om Asten als enige gemeente te compenseren. Of ze moet met een andere verdeelsleutel komen die voor elke gemeente toepasbaar is.

Onderzoek

Om dat voor elkaar te krijgen, worden twee onderzoeksbureaus ingeschakeld. AEF kijkt naar alternatieven voor de verrekening van medicijngebruik. Dit onderzoek kost 5000 euro. Daarover kon het college zelf beslissen. Cebeon vergelijkt Asten met overige gemeenten in de Peel en een vergelijkbare regio elders. Hier hangt een prijskaartje van 30.000 euro aan en daarvoor moest de raad instemming verlenen.

„Waarom zouden we dat geld besteden, als ministerie en VNG aangeven dat de kans op succes nul is", betoogde John Bankers (CDA). Guus Koopman (D66) had van partijgenoot en Kamerlid Vera Bergkamp het advies gekregen om toch weer in gesprek te gaan met de minister. „De kans dat de regeling wordt aangepast voor één gemeente is minimaal." Ook PvdA en VVD zagen er weinig heil in spraken van geld weggooien.

Oplossing

Leefbaar Asten stelde zich achter zijn wethouder Huijsmans op. Al zou een onderzoek geen direct resultaat hebben, het kan wel nieuwe inzichten opleveren hoe tot een oplossing te komen, vond Ellen Berkers. En Algemeen Belang vroeg zich af of er nog iets van de prijs af kon.

Aan Huijsmans de taak om de raad te overtuigen. „Ik zie toch wel ruimte in de antwoorden van Plasterk. Eén ding is zeker: doen we niks, dan blijft het zo." Van Bussel viel hem bij: „Deze 30.000 euro is eenmalig geld, dat we voorhanden hebben. Wat we niet hebben, is structureel een tonnetje of drie meer", rekende hij de raad het toekomstperspectief voor.

Die was overtuigd. Een stemverhouding van 8 voor en 9 tegen sloeg om in 15 voor en 2 tegen (PvdA). Bankers: „We hopen dat de gok wordt beloond."

Lees ook:
Asten stuurt brief naar minister Plasterk over tekort op budget voor zorgtaken

Deurne e.o.