Volledig scherm
Zondagmiddag vond de reünie van de Hemel in Asten plaats. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Reünie van de Hemel in Asten: geen bovennatuurlijke ervaring, wel gezelligheid

ASTEN – Het klinkt interessanter dan het is: een reünie van de Hemel in een Astens café. Een bezoek aan Zaal Zegers aan de Emmastraat was zondagmiddag echter geen bovennatuurlijke ervaring, maar een gelegenheid voor (oud-)bewoners van de Astense straat Hemel om herinneringen op te halen.

,,Ik kan hendig uren over de Hemel volpraten”, zei initiatiefnemer Peer Welten vorige week al over de reünie. Dat bleek geen overdrijving. Gevraagd naar het bijzondere van de Astense straat brandt de 72-jarige Astenaar, wiens leven begon in de Hemel, met graagte los.

,,Het leven in d’n Himmel speelde zich vooral buiten af”, herinnert Welten zich nog. ,,Vlak bij de straat waren boomgaarden. Daar konden we mooi appels jatten. Zo hadden we geen honger en konden we lang buiten blijven. Er was veel saamhorigheid en we voetbalden veel. Dat is nu wel anders; iedereen zit de hele dag op z’n mobieltje.”

Ongestoord praten met Peerke, die op zijn zestiende uit de Hemel vertrok, zit er zondagmiddag niet in. Iedereen die binnenkomt wil de sociale Astenaar begroeten. Ook een dame op leeftijd, steunend op een rollator, wordt verwelkomd met een stevige handdruk: 'Wa schon da ik auw nog unne keer zie, vrouwke’. Sommige bezoekers overhandigen Welten een envelop. Niet gevuld met steekpenningen om een plekje in de hemel te reserveren, maar met foto’s. 

Welten is namelijk de drijvende kracht achter een website over de straat. Als hij poseert voor een foto wordt het internetadres goed zichtbaar: himmels.nl. ,,Peerke, de letters bewegen!”, grapt een bezoeker over het effect van de imposante bolling onder zijn shirt. Peerke lacht uitbundig mee. De stemming is uitstekend.

Talloze verhalen

De foto’s krijgen een plekje op Weltens site. Daarop staan ook talloze verhalen, die hij zelf schrijft. ,,Daarin lieg ik nooit, maar ik dik dingen soms natuurlijk wel wat aan. Maar dat doen jullie bij het ED ook”, denkt Welten te weten.

Intussen is het steeds drukker en gezelliger in de zaal, zo valt te concluderen uit het toenemende volume van het geroezemoes. De meeste mensen buurten honderduit aan een tafeltje, maar ook de honderden opgehangen foto’s uit de oude doos trekken veel bekijks. Het hoogtepunt van de avond volgt later op de middag, als Welten de microfoon ter hand neemt en eigen werk ten gehore brengt. Zijn werk is niet alleen in Asten, maar over de hele wereld te beluisteren. ,,Kijk maar eens op Tjoep (YouTube, red.). Als je ‘Peer Welten’ intikt, vind je zo 25 video’s van me.

Na een gezellige middag, vol anekdotes en verhalen van toen, is er nog een laatste verrassing bij het verlaten van de zaal: regen. Welten ziet het hemelwater evenwel niet als hinderlijk. ,,Al wat van boven komt is himmels. Dat is dus altijd goed!” 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement