Volledig scherm
Vibrafoon bespeeld met strijkstok © Carla van Loon

Slagwerkers uit Asten presenteren zich op het wereldtoneel

ASTEN - Na vier jaar repeteren, enkele studieweekenden en vijf try-outconcerten is het vrijdagmiddag eindelijk zover. Dan strijdt het Percussion Ensemble van Muziekvereniging Jong Nederland Asten tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) om de wereldtitel van de muziek.

Alleen de beste orkesten ter wereld mogen zich presenteren tijdens het WMC dat ook wel ‘het WK in de muziekwereld’ genoemd wordt. 

Thuispubliek
Donderdagavond presenteerden de twintig slagwerkers zich voor de laatste maal voor het thuispubliek. Dolenthousiaste reacties en een lang applaus vielen de slagwerkers ten deel in Asten, maar zelf waren ze niet tevreden. “Dat moet bij het WMC echt beter, maar een slechte generale belooft altijd een goede uitvoering”, zegt dirigent Harrie van Otterdijk.

Volledig scherm
Gamelan-instrumentarium wordt bespeeld © Carla van Loon

Het hele podium staat vol met de meest bijzondere slagwerkinstrumenten, van authentiek Indonesisch Gamelan-instrumentarium tot speciaal voor het orkest gegoten bronzen luidklokken. Ook de manier van spelen is zelden ‘normaal’; zo worden de vibrafoons bespeeld met strijkstokken en moeten de slagwerkers zelfs Gregoriaans zingen. “Dit is het zwaarste programma dat ik als dirigent ooit voor mijn kiezen heb gehad. Het zijn heel veel noten die ze moeten slurpen, dat vraagt veel van de muzikanten. Ze moeten karakter en doorzettingsvermogen hebben; dit niveau is bijna niet te doen”, zegt Van Otterdijk.

Niet professioneel
Geen van de slagwerkers van MJNA is een professionele muzikant, maar met het WMC meten ze zich wel tussen de professionals. “We doen het echt op eigen kracht. We zijn vier jaar bezig geweest met zo goed als dezelfde groep”, zegt Rob Welten, voorzitter van het Percussion Ensemble trots. “Natuurlijk hebben wij in de voorbereidingen zowel ups als downs gehad, maar uiteindelijk is het ons dat allemaal waard. Het is zo bijzonder dat je tussen de beste orkesten van de wereld mag spelen”, zegt hij. Of een wereldtitel erin zit, durft Welten niet te voorspellen. “We spelen gewoon zo goed als we kunnen. Beter dan dit wordt het nu niet.”

Het Percussion Ensemble treedt om 14.15 uur op in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Kaarten zijn hiervoor nog verkrijgbaar via de website.

Volledig scherm
Percusison Ensemble MJNA © Carla van Loon

Deurne e.o.