Volledig scherm
Diana en haar Celina.

SOS Vermist stort zich vol op vermissing Celina Kuppens (17): ‘Signalen loverboy zijn ernstig’

DEURNE - Het nieuwe onderzoeksplatform SOS Vermist gaat met een team specialisten hulp bieden bij de zoektocht naar de vermiste Celina Kuppens (17) uit Deurne. De tiener vluchtte 18 januari uit de gesloten instelling Vreekwijk en is sindsdien door niemand meer gezien. “De moeder van Celina is hartstikke blij dat we mee helpen zoeken. We pakken dit heel serieus op. De signalen over een loverboy zijn ernstig”, meldt de initiatiefnemer aan deze krant.

SOS Platform is een platform ter ondersteuning voor serieuze vermissingen, als alternatief voor naspeuringen door de politie. Het platform is deze maand opgericht. De vermissing van Celina Kuppens is haar eerste serieuze case.

'Ze heeft hulp nodig'
Het is van belang dat Celina snel gevonden wordt en terug wordt geplaatst in een instelling. “Mijn dochter heeft hulp nodig, anders overleeft ze het niet in deze wereld”, zei moeder Diana eerder tegen deze krant. Ze voelt zich machteloos en staat naar eigen zeggen met de rug tegen de muur. “Alsjeblieft Celina, als je dit leest, meld je en laat je helpen. Niemand wordt beter van zo’n zwerversbestaan.”

SOS Vermist wil zijn diensten aanbieden zodra achterblijvers het gevoel krijgen dat de politie niet snel genoeg handelt, zeggen de initiatiefnemers, de Leidse advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan.

Kosteloos
Zij hebben een team van speurhondenbegeleiders, deskundigen op het gebied van digitale naspeuringen (via mobieltjes of computers) en forensische opsporing alsmede oud-rechercheurs samengesteld. Die inzet is kosteloos, aldus SOS Vermist.

Diekstra zegt uit ervaringen met cliënten te hebben gemerkt ,,dat de politie te vaak te lang stilzit’’. "De moeder van Celina heeft al ruim een week niets van de politie gehoord. De vraag is dus of ze dit wel serieus genoeg oppakken."

Moeilijke afweging
De politie zegt in een reactie dat op basis van ervaringen in 80 procent van de gevallen binnen 24 tot 48 uur duidelijk is waar de vermiste zich bevindt. Om die reden wordt niet altijd alarm geslagen bij de 40.000 vermissingen die jaarlijks worden gemeld.

Wel erkent een woordvoerder dat het beoordelen van die gevallen ''een moeilijke afweging is'. Soms hebben vermisten ook even tijd nodig om alleen te zijn, aldus de politie. De woordvoerder zegt begrip te hebben voor de verontrusting bij achterblijvers. De politie staat daarom particuliere initiatieven niet in de weg, zoals zoekacties via sociale media.

Achterblijvers
SOS Vermist zegt niet het werk van de politie te willen overnemen. “Ons doel is achterblijvers direct te kunnen ondersteunen als de politie de ernst anders inschat dan dat zij dat doen.’’
Volgens Diekstra handelt de politie niet altijd meteen ‘omdat de meerderheid van de vermisten binnen 48 uren weer terecht is’.

De advocaat, die eerder het initiatief nam om vergeten moorden (cold cases) te onderzoeken en betrokken is bij het SBS6-programma ‘Moord of Zelfmoord’, vindt dat de eerste uren van vermissing juist belangrijk zijn als er wel iets ernstigs aan de hand is.

“Daarom kun je maar beter een keer te vaak uitrukken dan te weinig."

Deurne e.o.