Volledig scherm
Henk Joosten brengt de nieuwe generatie wat techniek bij © Jeroen Hendricks / fotoMeulenhof

Techniek is leuk, zeker bij Henk in Neerkant

NEERKANT - "Wie weet hoe die telefoon werkt", vraagt Henk Joosten plagerig. Als één van de leerlingen van basisschool St. Lambertus uit Asten vlot de draaischijf in beweging brengt, is Joosten toch een beetje verrast.

"Mijn tante heeft nog zo'n telefoon", verklapt de scholier. Achttien enthousiaste Groep 8'ers en hun juf Suzanne Aarts zijn op bezoek in museum Techniek met 'n Ziel in Neerkant. Joosten (75) is de geestelijk vader van de verzameling oude apparaten; van de eerste televisies en videorecorders tot bandrecorders, platenspelers met hoorn, een jukebox, uit de kluiten gewassen mobiele telefoons en de Commodore 64 computer (1982). En nog veel meer.

Joosten werkte voor Philips en runde daarna jarenlang een elektronicawinkel. Sinds vijftien jaar geeft hij technieklessen aan basisschoolleerlingen. Lange tijd ging het om één uur per week op de St. Willibrordusschool uit Neerkant zelf. Daar werd het programma vanaf 2014 uitgebreid en verankerd in de lesschema's van de groepen 5 tot en met 8.

Techniek staat - zeker in deze regio - weer volop in de aandacht; het is weer hip. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen, vindt Joosten. ("In Neerkant kunnen alle kinderen vanaf groep 5 solderen.") Inmiddels vinden ook veel andere scholen de weg naar het Peeldorp. "Dit jaar al Horst, Horn, Geldrop, Someren", somt Joosten op. En vandaag dus Asten.

Lees zaterdag het hele verhaal in de Helmondse editie van het ED of in de digitale krant.

Deurne e.o.