Volledig scherm
Twan van Schaijk slaapt in de bossen in Deurne © Jurriaan Balke

Twan uit Deurne is liever dakloos en slaapt in het Zandbos

DEURNE - Veel regels passen hem niet. Daarom leeft Deurnenaar Twan van Schaijk al twee jaar op straat. ’s Nachts is hij in het bos, ook in de winter.

Op zaterdagochtend half tien is het stil in het Zandbos in Deurne. Het heeft gesneeuwd. Het vriest. Bij de kinderspeelplaats staat tegen één van de stormhutjes een fiets. Er is een stuk zeil langs gespannen. Het plastic zorgt voor beschutting, net als twee wanden van het ‘bushokjehutje’. Hier slaapt Twan van Schaijk, op een paar kartonnen billboards met daaronder een laag dennentakjes.

Gebruiksaanwijzing
De 39-jarige Deurnenaar redt zich in het bos, ook nu, maar liever zou hij gewoon een woning hebben. Van Schaijk weet veel, zo wordt snel duidelijk. Hij is intelligent. Maar hij is ook iemand met een gebruiksaanwijzing, rotsvaste principes en problemen. In vogelvlucht: zuurstofgebrek bij de geboorte, allergieën, alvleesklieraandoening, oogafwijking, syndroom van Asperger, als kind gepest, non-conformist, na allerlei baantjes werkloos, vastgezeten, schulden. Sinds twee jaar leeft hij op straat. Slapen doet hij op verschillende plekken in het Zandbos, zomer en winter.

Daklozenopvang
De daklozenopvang is geen optie; in Deurne is er geen en naar Helmond wil Van Schaijk niet. Voorlopig wordt Van Schaijk als uitkeringsgerechtigde gedoogd. Van Schaijk drinkt geen alcohol. Wel rookt hij veel joints. "Medicinaal. Als ik geen wiet gebruik, wordt het echt chaos in mijn kop."

Lees het hele artikel maandag in het ED, via de digitale krant.

Deurne e.o.