Volledig scherm
Verwaarloosde pastorie en met kerk op achtergrond aan de Lindestraat in Asten © FotoMeulenhof

Voormalige pastorie 'is geen gezicht voor Asten'

UpdateASTEN - De voormalige pastorie aan de Lindestraat in Asten dreigt een tweede 'Anneke de Bruijn te worden. De gemeente zegt de erfgenamen van de overleden eigenaresse al maanden te bewegen tot verfraaiing van het pand, maar daar komt het steeds niet van.

Tot ergernis van het gemeentebestuur. Maar een van de erfgenamen, Miranda Faro, heeft daar wel een verklaring voor. ,,Mijn man is ernstig ziek en ligt al een half jaar in het ziekenhuis. Daarom is het nu niet mogelijk om alles te regelen. Zodra hij beter is pakken we het pand aan en gaan we er wonen", reageert zij op een memo van wethouder Jac Huijsmans aan de lokale politiek.

Het is nog niet zo'n krakkemikkig pand als 'Anneke de Bruijn' aan het Koningsplein, dat met een stalen constructie overeind gehouden moet worden. Maar het pand aan de Lindestraat 7 vlakbij het Protestants kerkje is nu 'esthetisch gezien geen gezicht voor het dorp'. De gemeente bekijkt daarom of Faro en haar zus aangesproken kunnen worden op de huidige situatie.

Quote

We zijn aan het uitzoeken of we juridisch gezien middelen hebben, waarop we de erfgenamen kunnen aanspreken het pand op te knappen of in elk geval weer toonbaar te maken

Toezichthouder gemeente

De moeder van Faro overleed enkele jaren geleden en sindsdien is het pand niet bewoond, stelt Huijsmans. Faro bestrijdt dat. ,,Familieleden van ons slapen er nog wel eens en ik ook. Alleen de laatste maanden niet meer vanwege de gezondheidssituatie van mijn man. Het pand is gewoon ingericht."

Hagelstorm

De hagelstorm van juni 2016 heeft evenwel veel schade aan het gebouw aangericht. Het dak is daarna afgedekt met zeil waarna verder geen actie meer is ondernomen. De erfgenamen voelen zich er niet direct verantwoordelijk voor, schrijft Huijsmans. Hij kan maar moeilijk met hen in contact komen, stelt hij. Een afspraak vorig jaar juni werd kort van tevoren afbelden door de erfgenamen. Daarop besloot de toezichthouder van de gemeente om het pand nog eens van buiten te inspecteren. Die constateerde veel loszittend metselwerk en voegwerk van 'zeer matige' kwaliteit. Verder deugt de aansluiting tussen het dak en de gevel niet en regent het binnen. Er is geen gevaar voor de directe woonomgeving, zo luidt de voorlopig conclusie, het geheel is door een hekwerk, gaas en beplanting hermetisch afgesloten.

Volgens Faro is het lastig om het dak snel te vernieuwen. ,,Er moeten oud-Hollandse pannen worden teruggelegd. Hoe kom ik zo snel aan zevenduizend van die pannen? Die ook nog eens duurder zijn dan de reguliere pannen die je overal kunt krijgen. Zulke werkzaamheden doe je sowieso pas in de zomer."

De gemeentelijke toezichthouder probeert nu alsnog een afspraak te maken met Faro zodat het pand ook van binnen goed onderzocht kan worden. ,,We zijn aan het uitzoeken of we juridisch gezien middelen hebben, waarop we de erfgenamen kunnen aanspreken om het pand op te knappen of in elk geval weer toonbaar te maken.'' Faro stelt dat zij goed bereikbaar is. ,,Ze hebben mijn nummer en mailadres. Raar dat de gemeente dit schrijft."

Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen wordt nu de Erfgoedverordening aangepast. Daarin komt een passage dat het 'verboden is een gemeentelijk monument te beschadigen of te vernielen, of noodzakelijk onderhoud te traineren. De politiek bespreekt die verordening in maart.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement