Volledig scherm
In 2011 begon het experiment waarmee jongeren vanaf hun 17e rijexamen mogen doen. © anp

17-jarigen slagen eerder voor rijexamen

De afgelopen drie jaar slaagden meer 17-jarigen dan 18-jarigen voor de eerste keer voor hun rijexamen. Dat blijkt uit CBR-cijfers die BNR heeft opgevraagd. Sinds 2016 mag je vanaf je 16e een half jaar rijles nemen. 

Het succes is lastig te verklaren, zegt Hannah Hamans van 2toDrive, een overheidsproject dat jongeren wil stimuleren vroeg te beginnen met rijlessen.

In 2011 begon het experiment waarmee jongeren vanaf hun 17e rijexamen mogen doen, een van de maatregelen waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het aantal ongelukken onder jonge en onervaren bestuurders wilde terugbrengen. In maart 2018 werd het omgezet in wetgeving, het lijkt een succes. Hamans denkt dat 17-jarigen mogelijk gemotiveerder zijn om de weg op te gaan - zij het dat dit onder begeleiding moet.

Op dit moment doen zo'n 287.000 jongeren mee met het project.

  1. Waarom moeten elektrische auto’s zo snel zijn?
    VRAAG & ANTWOORD

    Waarom moeten elektri­sche auto’s zo snel zijn?

    Elektrische, emissievrije auto’s zijn een zegen voor het milieu, maar door hun hoge gewicht en grote vermogen kunnen ze meer schade bij een ongeval aanrichten. Wanneer de tweedehandsjes straks in handen komen van jongelui die nu snelle, oudere BMW’s, Audi's en GTI’s rijden, voorzie ik meer verkeersslachtoffers. Is daar onderzoek naar gedaan? Waarom zetten fabrikanten niet meer in op zuinigheid en minder op sprintvermogen? –Erik Stoutjesdijk