Alfa Romeo Stelvio en Giulia: puntjes op de ‘i’
Alfa Romeo heeft geluisterd naar de op- en aanmerkingen van journalisten en klandizie. Onder meer door het monteren van een nieuw infotainmentsysteem zijn voor modeljaar 2020 de laatste onhebbelijkheden in de interieurs van de Giulia en de Stelvio geëlimineerd.
Delen per e-mail
Alfa Romeo heeft geprobeerd de laatste obstakels qua bedieningsgemak en ergonomie van de Alfa Romeo Stelvio en Giulia te elimineren. Een facelift kun je het niet noemen, maar de kritiek op het infotainment-systeem en de ergonomie werd wel aangepakt. En dus zijn er nu de Alfa Romeo Giulia en Stelvio met een opgefriste binnenzijde.
De middenconsole werd bijvoorbeeld compleet gerestyled om plaats te maken voor grotere, beter toegankelijke opbergcompartimenten, evenals de nieuwe draadloze oplaadfunctie. De eveneens nieuwe versnellingspookknop is met leer bekleed en voorzien van verlichte details. Ook is het scherpe randje van de huidige pookknop geëlimineerd en onderaan de keuzehendel bevindt zich een badge in de kleuren van de Italiaanse vlag. Ook het stuurwiel werd gerestyled om de bedieningstoetsen voor de autonome rijfuncties te kunnen onderbrengen en er zijn nieuwe interieurkleuren geïntroduceerd.
Beide modellen zijn standaard tevens voorzien van een nieuw 7-inch infodisplay in het hart van het instrumentenpaneel, direct in het blikveld van de bestuurder. De indeling van het scherm is aangepast om meer informatie, zoals de instellingen en meldingen voor autonoom rijden, te kunnen weergeven zonder dat dit ten koste gaat van de overzichtelijkheid. Ook het 8,8-inch infotainmentscherm in het midden van het dashboard heeft een ingrijpende upgrade ondergaan. Afgezien van het feit dat het nu een touchscreen is, heeft het een volledig nieuwe grafische vormgeving gekregen.
De bediening ervan is gebaseerd op pictogrammen voor veelgebruikte eenvoudige functies die de gebruiker naar eigen voorkeur via ‘drag-and-drop’ op het scherm kan rangschikken. Zo kan elke gebruiker zijn eigen startscherm creëren waarop de geselecteerde voertuigfuncties worden weergeven op een min of meer vergelijkbare wijze als apps op een smartphone. Ook kan de eigenaar met behulp van zijn smartphone of smartwatch de portieren van zijn ontgrendelen en vergrendelen, een lichtsignaal met het grootlicht geven en makkelijk zijn auto terugvinden. Ook een mobiele hotspot waaraan tot acht verschillende apparaten kunnen worden gekoppeld behoort tot de mogelijkheden.
Tevens zijn beide Alfa’s nu uitgerust met ‘Level 2’ rij-assistentiesystemen, wat inhoudt dat de bestuurder in specifieke omstandigheden de bediening van het gaspedaal, de remmen en de besturing aan de auto kan overlaten. De auto’s zijn voorzien van onder meer rijbaanbewaking, dodehoek-bewaking, intelligente snelheidsregeling, verkeersbordherkenning en de auto houdt in de gaten of je niet in slaap dreigt te vallen, of teveel afgeleid bent.
De nieuwe systemen maken van beide Alfa’s ontegenzeggelijk auto’s waarin het leuker vertoeven is. Het infotainment-systeem werkt goed en ook de Level 2 rij-assistentie doet zijn werk net zo goed als die van de concurrenten. Het enige wat nog beter kan, is de weergave van de navigatie. Deze ‘zoomt’ niet automatisch in bij het naderen van een kruising of rotonde en dat is wel wat je wilt. Wat ook nogmaals zeer duidelijk werd, is dat beide modellen qua rijeigenschappen absoluut niet toe zijn aan een upgrade. Dankzij hun relatief lichte gewicht, fijne besturing en sportieve onderstel kunnen de Alfa Romeo Guilia en Stelvio op dat gebied nog jaren mee.
Verder in het nieuws
-
VIDEO Poolexpeditie met de elektrische Porsche Taycan 4S
Na de onlangs gelanceerde Porsche Taycan Turbo en Turbo S kunnen we nu kennismaken met de 4S. Minder vermogen en dus goedkoper geprijsd, maar daarom níet minder indrukwekkend. Dat blijkt als we de nieuwste versie van de elektrische Taycan rijden rond de bitterkoude Poolcirkel. -
Eerste test met elektrisch passagiersvliegtuig loopt goed af
De Canadese vliegmaatschappij Harbour Air heeft een succesvolle testvlucht gemaakt met wat het bedrijf omschrijft als ‘s werelds ‘eerste volledig elektrisch aangedreven commerciële vliegtuig’. Het gaat om een watervliegtuig, waar Harbour Air al veel gebruik van maakt op zijn vliegroutes. -
Zelfrijdende trein: NS rondt eerste test af
De Nederlandse Spoorwegen hebben voor het eerst een experiment uitgevoerd met een automatische piloot in de trein. Het systeem kon uit zichzelf optrekken, afremmen en tot stilstand komen. Volgens de NS is de proef geslaagd. -
NS start proef waarbij ov-chipkaart als sleutel voor ov-fiets werkt
De Nederlandse Spoorwegen starten een proef waarmee klanten de ov-chipkaart kunnen gebruiken als sleutel van de ov-fiets. De proef begint klein, maar als het een succes wordt wil de NS de technologie voor alle 20.000 ov-fietsen inzetten. -
Politie in Mexicaanse stad gaat rijden met 15 Tesla Cybertrucks
De burgemeester van een Mexicaanse stad ziet duidelijk toekomst in de Cybertruck van Tesla. Hij kondigde trots aan dat hij er vijftien besteld heeft. Ze zullen gebruikt worden door de politie en andere stadsdiensten. Volgens hem zullen ze een gigantische besparing opleveren.
-
Tesla onthult aanhanger voor Cybertruck
De bizarre Cybertruck van Tesla domineert al enkele weken het autonieuws. En nu heeft Tesla-CEO Elon Musk alweer een manier gevonden om zijn spraakmakende pick-up onder de aandacht te brengen: een bijpassende aanhanger. -
Ruzie over duurste Ferrari ter wereld wegens ontbreken versnellingsbak
Een Britse autodealer klaagt een Amerikaanse advocaat aan die hem in 2017 een Ferrari 250 GTO uit 1962 verkocht. De 44 miljoen euro kostende auto werd namelijk geleverd zonder versnellingsbak, schrijven Britse media. -
Dit zijn de acht grootste ergernissen in het verkeer
Vrijwel alle Nederlanders met een rijbewijs ergeren zich weleens in het verkeer. Online verzekeraar Allianz Direct deed onderzoek naar de grootste frustraties achter het stuur en stelde een top acht samen.