ANWB waarschuwt voor gevaarlijk autostoeltje: ‘Gebruik het niet’
Bij een test van autostoeltjes is de ANWB op ‘een ernstig defect’ gestuit van het Chicco Kiros i-Size-zitje met het bijbehorende Isofix-onderstel. Het biedt geen goede bescherming bij een ongeval en is zo gevaarlijk dat de ANWB vóór de publicatie van de test op 25 mei nu al waarschuwt het in deze combinatie niet te gebruiken.
In zowel de frontale als de zijdelingse botsproef liet de verbinding tussen het Isofix-onderstel en het kinderstoeltje het afweten. Hierdoor kwam het kinderstoeltje met kinderdummy erin los van het onderstel en vloog het naar voren. Bij een botsing in de praktijk kan een kind hierdoor zeer ernstig gewond raken, concludeert de ANWB. Het stoeltje is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 15 maanden. De test werd uitgevoerd met een snelheid van 64 kilometer per uur.
Wie zo'n stoeltje al heeft gekocht, moet het direct met de autogordel op de achterbank monteren en niet op het onderstel, zegt de ANWB. Het is daarbij belangrijk dat de autogordel correct door de bevestigingspunten wordt geleid en voldoende aangespannen. Hoewel minder eenvoudig, biedt deze manier van monteren wél een goede bescherming bij een ongeval.
Fabrikant Artsana is geïnformeerd over de uitkomsten van de test en heeft inmiddels een terugroepactie aangekondigd. De Chicco Kiros is een nieuw product en is pas sinds juli 2020 verkrijgbaar. Het is daarom aannemelijk dat er nog niet veel van verkocht zijn. De ANWB heeft het zitje nog niet bij Nederlandse (web-)winkels aangetroffen. De test is uitgevoerd door de Duitse Stiftung Warentest en de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB.
In deze video zie je wat er met het stoeltje gebeurt tijdens de botsproef:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Radar in de auto moet kinderen op hete dagen redden van verstikkingsdood
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen van meer dan 3500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen van meer dan 3500 euro. -
PREMIUM
Tolgeld, vignetten en boetes: wat je moet weten voor je trip naar het buitenland
Tolvignetten kun je meestal wel kopen bij tankstations vlak voor de grensovergang bij het betreffende land. Maar als je dan niet hoeft te tanken, sta je wel in de rij bij de kassa. Beter koop je ze vooraf. Dat kan ook geld schelen.
-
Kwaliteit autostoeltjes wordt beter, blijkt uit test van ANWB en ADAC
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Autotest
Nieuwe Porsche Cayenne is zo sportief dat het niet leuk meer is
Porsche is het aan zijn stand verplicht om ook van het nieuwste model weer de sportiefste SUV ter wereld te maken. Dat is leuk als er een bocht opduikt, maar in de 90 procent van de gevallen dat er geen bocht opduikt, pluk je daarvan de wrange vruchten.