Een patiënt wordt getest op corona via een drive-in in Duitsland.
Volledig scherm
Een patiënt wordt getest op corona via een drive-in in Duitsland. © DPA

Apocalyptische beelden: drive-in als testmethode voor corona

Landen als België, Duitsland, Korea en de Verenigde Staten hebben gekozen voor een ultrasnelle manier om te testen op het coronavirus. In navolging van fastfood-restaurants wordt massaal gekozen voor drive-ins.

Het zijn beelden die zo uit een slechte Hollywood-film lijken te komen, maar in de ons omringende landen is het bittere realiteit: op veel plekken wordt getest op corona via drive-ins. De reden dat voor deze methode is gekozen, is om ervoor te zorgen dat het risico op besmettingen wordt verminderd door corona-patiënten uit het ziekenhuis te weren. 

Het gaat in alle gevallen om personen die zijn doorverwezen door hun huisarts.  De patiënten worden getest terwijl ze in hun auto zitten en mogen deze onder geen beding verlaten. Vervolgens wachten ze thuis het resultaat van de test af.

In Duitsland zijn in steden als Karslruhe, Hessen, Nürtingen, Kerpen en München ook drive-ins ingericht. Via een uitstrijkje van het wangslijmvlies wordt speeksel afgenomen. De uitslag laat tussen de 12 en 24 uur op zich wachten. In de tussentijd mogen de patiënten hun huis niet verlaten. Echt snel gaat het nog allemaal niet. In Duitsland liepen de wachttijden ondanks de drive in-methode op tot drie uur.