Omdat in ziekenhuizen een tekort aan beademingsapparatuur dreigt, zijn autobouwers bereid hun productie aan te passen.
Volledig scherm
Omdat in ziekenhuizen een tekort aan beademingsapparatuur dreigt, zijn autobouwers bereid hun productie aan te passen. © REUTERS

Autofabrikanten Toyota, Tesla, Ford, GM en Jaguar Land Rover willen beademingsapparaten produceren

Verschillende autofabrikanten reageren positief op een oproep om beademingsapparatuur te gaan produceren in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat onder meer om Ford, Tesla en General Motors (GM) in de VS en Jaguar Land Rover en Toyota in Groot-Brittannië.

De Britse en Amerikaanse overheden hebben deze week een oproep gedaan aan bedrijven om beademingsapparatuur te gaan produceren, vanwege het tekort op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen.
Tesla-topman Elon Musk meldde op Twitter dat zijn bedrijf klaar staat om bij te springen in het geval van tekorten. Zijn boodschap kreeg grote bijval op Twitter. GM-topvrouw Mary Barra heeft ook al gezegd bereid te zijn de helpende hand toe te steken. Ook Ford zou inmiddels in overleg zijn met de overheid. Jaguar Land Rover en Toyota  hebben in Groot-Brittannië eveneens positief gereageerd op een oproep van de Britse premier Johnson. Ook luchtvaart-toeleverancier Meggitt reageerde op de oproep. Dat bedrijf maakt onder meer zuurstofsystemen voor vliegtuigen.

De meeste Amerikaanse en Europese autofabrikanten hebben inmiddels aangekondigd hun fabrieken tijdelijk te sluiten vanwege het coronavirus. De vrijgekomen capaciteit kan ingezet worden voor de productie van beademingsapparatuur. 

Mondkapjes

Ook in China heeft de auto-industrie zich de afgelopen maanden flexibel opgesteld in de strijd tegen het coronovavirus. BYD, een van de grootste autofabrikanten en in Nederland bekend als leverancier van de elektrische bussen op de luchthaven Schiphol, schakelde over op de productie van mondkapjes. BYD, dat overigens ook andere producten maakt, zoals smartphones, werd daarbij in een klap de grootste producent van mondkapjes ter wereld. Het bedrijf claimt op dit moment een productiecapaciteit te hebben van 5 miljoen mondkapjes per dag.