Volledig scherm
© PZ Antwerpen

Automobilist aangehouden met voertuig dat tijdens het rijden van kenteken kan wisselen

Een auto die tijdens het rijden automatisch van nummerplaat kan veranderen: James Bond had er een, maar een inwoner van de Belgische plaats Wilrijk ook. Zijn auto werd deze week in beslag genomen door de politie van Antwerpen. 

De politie kwam de bijzondere auto op het spoor dankzij een filmpje op social media. Via een mechanisme in de auto kon de bestuurder op afstand zijn nummerplaat laten draaien naar een andere, vervalste kentekenplaat. Het doel van het mechanisme is niet volledig duidelijk, maar doorgaans hebben personen met valse nummerplaten niet de beste bedoelingen. 

Met een vervalst kenteken rondrijden is strafbaar. Je kunt er onder meer flitspalen en snelheidscontroles mee omzeilen, of voorkomen dat slimme camera’s de nummerplaat detecteren wanneer een auto bijvoorbeeld als gestolen is opgegeven. De agenten konden de echte nummerplaat, die in het filmpje op social media niet onleesbaar werd gemaakt, direct linken aan een adres in Wilrijk. 

De bestuurder van de auto werd opgepakt. De vervalste nummerplaat bleek een illegale reproductie te zijn van een bestaande plaat op naam van een wellicht nietsvermoedende inwoner van West-Vlaanderen. In de auto lagen nog twee andere vervalste nummerplaten. De auto werd bovendien al gezocht in verband met een politieonderzoek in Gent.

Bekijk hieronder de playlist met onze meest bekeken video's:

 1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
  INTERVIEW

  Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

  Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”
 2. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

  ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.