Belgische politicus rijdt rond met James Bond kentekenplaat
met videoHet Belgische Kamerlid Michael Freilich heeft zijn auto voorzien van een draaiende kentekenplaat. Op die manier kan hij zelf kiezen wanneer hij rondrijdt met zijn zogenaamde ‘P-plaat’ voor parlementsleden, of met een gewone nummerplaat. Opvallend genoeg is de installatie waarschijnlijk legaal.
Bij hun aantreden krijgen Belgische parlementsleden een speciale nummerplaat, de zogenaamde ‘P-plaat’. Die bestaat uit de letter P gevolgd door een cijfercombinatie. Hoe langer zij parlementslid zijn, hoe lager het nummer. Ministers kunnen in België herkend worden aan hun A-plaat.
Ik heb veel van kentekenplaat gewisseld. Dat werd ik op den duur beu
Bijzonder aan deze P-plaat is dat die het originele kenteken van de wagen niet vervangt, maar als ‘bijkomende’ plaat wordt beschouwd. Om die reden krijgen Belgische parlementsleden twee inschrijvingsbewijzen voor dezelfde auto en noteert het verzekeringsformulier ook beide nummerplaten.
Toegang tot gereserveerde parkeerplaatsen
Aan de P-plaat zijn voordelen verbonden, zoals toegang tot gereserveerde parkeerplaatsen. Maar er zijn ook nadelen, vindt Freilich. Het N-VA-Kamerlid vreest het mikpunt van agressie te worden of bespot te worden op sociale media bij een eventueel incident onderweg.
,,Ik heb veel van kentekenplaat gewisseld. Voor officiële bezoeken gebruikte ik de P-plaat en dan haalde ik ze er weer af voor een vakantie naar het buitenland. Dat werd ik op den duur beu”, aldus de bewindsman.
Systeem gekocht op eBay
Freilich vond uiteindelijk een systeem op eBay waarmee hij zijn nummerplaat kan laten draaien. ,,De bijgevoegde disclaimer stelde wel dat het systeem enkel bedoeld was om tijdens autoshows te gebruiken. Ik ging daarom even te rade bij een aantal mobiliteitsjuristen en vroeg hen of ik zo’n systeem mocht installeren”, aldus Freilich.
Volgens hen was het systeem legaal wanneer de voorste en de achterste plaat identiek zijn en wanneer de nummerplaat niet tijdens het rijden - of nog erger, tijdens een trajectcontrole - wordt veranderd op de openbare weg. Het wisselen van nummerplaat is voor Freilich nu een fluitje van een cent. “Eén druk op de knop en het is gefikst!”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kunnen we straks toch blijven rijden in benzineauto’s? Duits verzet zaait verwarring
Het late Duitse verzet tegen de uitfasering van de brandstofmotor zorgt voor groeiende onzekerheid in Brussel en ook in de autobranche zelf. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
met video
Jakkes! De eigenaar van deze beschimmelde spookauto moet snel poetsen of betalen
Wie er de komende weken nog langsloopt kan beter geen blik werpen in de oude Opel op een parkeerterreintje in Zoetermeer: overal zit schimmel. De eigenaar moet nu poetsen of betalen.Zoetermeer -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUM
Licht voor Lightyear nog niet op groen: curator is ‘druk in onderhandeling’ over doorstart Helmondse zonneauto
HELMOND - Komt het nog tot een doorstart van Lightyear? Zit er een kink in de kabel? Er is tijd nodig om alle praktische zaken af te handelen, stellen ingewijden.Helmond -
-
-
auto-expert
Verlaging maximumsnelheid veroorzaakt meer luchtverontreiniging
In steeds meer steden wordt de snelheid voor het autoverkeer verlaagd naar 30 kilometer per uur. Ook in Amsterdam heeft het gemeentebestuur dit besloten. ‘Maar langzamer rijden betekent toch ook meer vervuilend uitlaatgas?’, vraagt G.J. Roomer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
Frankrijk is alweer klaar met trajectcontroles
In België neemt het aantal trajectcontroles sterk toe, maar in Frankrijk zijn ze er alweer klaar mee. De officiële reden is dat ze te duur zijn in onderhoud, maar dat is volgens een Franse belangenclub van automobilisten niet de werkelijke reden.