Volledig scherm
Oudere diesels mogen in tal van Duitse steden niet meer rijden. © Shutterstock

Bovag: import dieselauto's flink afgenomen

De import van gebruikte dieselauto's neemt sinds afgelopen winter zienderogen af. Dat blijkt uit een analyse van branchevereniging Bovag. 

In maart van dit jaar werden nog 5.572 tweedehands diesels naar Nederland gehaald en sindsdien daalt dat aantal gestaag, tot 3.484 in september. Dat is een afname van ruim 37 procent vergeleken met een halfjaar eerder en het laagste niveau sinds januari 2016.


De Bovag ontkracht daarmee een voorspelling van de RAI Vereniging, dat Nederland overspoeld dreigt te worden door tweedehands diesels uit Duitsland. ,,Die auto's mogen in Duitsland de weg niet meer op, dus die komen ook naar Nederland", zei voorzitter Steven van Eijck onlangs. Hij noemde dat desastreus voor het Nederlandse milieubeleid.


Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt herkent zich niet in dit beeld. ,,Wat ons betreft onnodige stemmingmakerij", zegt hij. Volgens hem is de tweedehands diesel sowieso steeds minder in trek bij particuliere rijders. De verkoop loopt de laatste maanden terug en de export is gestegen naar het hoogste niveau sinds maart 2016. 

  1. Ongeluk met een zelfrijdende auto: wie is er verantwoordelijk?
    Video

    Ongeluk met een zelfrijden­de auto: wie is er verantwoor­de­lijk?

    Nooit meer zelf sturen én een verkeer zonder ongelukken! Het ideaal van de zelfrijdende auto klinkt als twee futuristische vliegen in één klap. Google, Tesla en Uber zijn afzonderlijk experimenten gestart om dit te realiseren. De grote vraag is: wie is verantwoordelijk als een zelfrijdende auto een ongeluk maakt? Chauffeur, monteur of auto? Dr. Merel Noorman (Tilburg University) geeft antwoord in een nieuw college van Universiteit van Nederland*.