‘Britten willen trolley-trucks op meeste snelwegen’
De Britse overheid wil vrachtwagens elektrisch maken door snelwegen te voorzien van bovenleiding. Tegen 2030 willen de Britten 65 procent van de vrachtroutes geëlektrificeerd hebben.
Het Verenigd Koninkrijk is van plan vanaf 2040 alle vrachtwagens op diesel te verbieden. De Britten hebben een alternatief ontwikkeld dat het meeste lijkt op de trolleybussen, die in Nederland nu alleen nog in Arnhem rondrijden. In eerste instantie wordt samen met de Duitse firma Siemens een proef gestart in Schotland, zo meldt de Britse krant Daily Mail.
Het VK kiest voor dit bijzondere alternatief, omdat bij vrachtwagens enorme accu's nodig zijn om een redelijke actieradius te bereiken. Elke vrachtwagen wordt uitgerust met een zogeheten pantograaf, die zich tegen de bovenleiding aandrukt. De pantograaf beweegt deels mee om te zorgen dat de wagen naar links en rechts kan bewegen. Pas wanneer de vrachtauto van rijbaan wisselt, of een afslag neemt, verbreekt die het contact.
De chauffeur stuurt zelf en wanneer de auto van de snelweg af gaat, schakelt de truck over op diesel. In de binnenstad zorgt een plug-in hybride aandrijving voor stroom. De netstroom voor de bovenleiding moet van groene energiebronnen komen. Rond 2030 zou 65 procent van alle vrachtroutes geëlektrificeerd moeten zijn. De totale kosten zijn geraamd op 17,8 miljard pond, omgerekend zo’n 20,9 miljard euro.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 2000 en 2500 euro
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Pas op voor deze vijf oplichtingstrucs langs de Franse en Spaanse snelweg
De Franse politie waarschuwt jaarlijks automobilisten op de Autoroute om op te letten voor dieven die trucs gebruiken om onwetende vakantiegangers te beroven, of geld af te troggelen.
-
Zoveel energie steken autofabrieken in een CO2-neutrale toekomst
-
-
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen tussen de 3000 en 3500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen tussen de 3000 en 3500 euro. -
Dit moet je weten over het creëren van een 'reddingsstrook' in vakantielanden
Het vrijmaken van een ‘reddingsstrook’ is verplicht in een aantal Europese landen. Automobilisten moeten bij een file dan het midden vrijhouden voor hulpdiensten op wegen van twee of meer rijstroken. Maar hoe werkt dat precies?