Brussel heeft het na Dieselgate en apenproeven gehad met auto-industrie
Brussel heeft het helemaal gehad met de auto-industrie. Na haar vervalste testen en gesjoemel met software om de uitstoot van diesels te manipuleren, zijn de testen op apen en mensen de spreekwoordelijke druppel.
,,Ik kon het niet geloven toen ik dit hoorde, ik dacht aan een smakeloze grap”, aldus Industriecommissaris Elzbieta Bienkowska vanavond in een parlementair debat in Straatsburg. ,,En opnieuw moesten we er via de media achter komen. Ik dring voortdurend aan op volledige transparantie, en telkens opnieuw betrappen we de industrie op vals spelen.”
De Poolse, die eerder tegen deze krant al zei dat ze nooit nog een Volkswagen zou kopen, sprak van ‘onethisch gedrag’ en zei dat de automakers nu echt hun laatste restje krediet hebben verspeeld. ,,Bovendien zou het me verbazen dat dit het werk van een paar individuen is. Ik vrees dat het systematisch is.”
Het zou me verbazen dat dit het werk van een paar individuen is. Ik vrees dat het systematisch is
Middelen inzetten
Bienkowska kreeg applaus voor haar harde woorden, maar veel Parlementariërs vinden dat ze nu ook de weinige middelen die ze tot haar beschikking heeft eens tegen de industrie moet inzetten. Brussel zelf kan dat eigenlijk alleen via een omweg, namelijk door passieve lidstaten voor de rechter te slepen.
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, vorig jaar prominent lid van de EP-onderzoekscommissie Dieselgate: ,,Het echte schandaal is natuurlijk dat er in strijd met alle afspraken nog steeds 2 miljoen sjoemeldiesels illegaal over onze Europese wegen rijden (die hadden vorig najaar allemaal al moeten zijn aangepast, red.). En het allergrootste schandaal is dat de lidstaten toestaan dat de industrie zich boven de wet stelt. Door hun schuld zijn auto’s niet goed getest, zijn er geen verplichte terugroepacties en is er niet één boete uitgedeeld. Waarom pakt Duitsland Volkswagen, Italië Fiat en Groot-Brittannië Skoda niet aan?”
Het antwoord op die vraag bleef uit, want zoals wel vaker met vervelende debatten bleef de stoel van de nu Bulgaarse Raadsvoorzitter (namens de lidstaten) leeg. Het Parlement is dat blijkbaar al zo gewend dat geen enkel Parlementslid dat zelfs nog maar signaleerde.
'Onaanvaardbaar'
Het Europees Parlement was wel over de hele linie diep verontwaardigd, ook conservatieven en christendemocraten, ook Duitsers. ,,Het begint met gekonkel en even later is alle eergevoel weg”, aldus de Duitse conservatief Hans-Olaf Henkel, volgens wie Volkswagen ook al rustig GM-functionarissen heeft opgekocht om zijn voornaamste concurrent bedrijfsgeheimen te ontfutselen. ,,Ronduit onaanvaardbaar”, aldus de Duitse christendemocraat Peter Liese.
Volgens de Vlaamse sociaaldemocrate Kathleen Van Brempt draagt Europa er met zijn lamlendige optreden zelf aan bij dat de industrie zich onaantastbaar waant, precies zoals de tabaksindustrie zich decennia lang onaantastbaar kon voelen. Diverse Parlementsleden laakten het ‘morele failliet’ van de auto-industrie en riepen op tot een onmiddellijk toegangsverbod voor haar lobbyisten.
Emotioneel
Na alles wat ik al heb meegemaakt had ik niet gedacht dat de industrie mij nog zou kunnen schokken, maar is het haar toch weer gelukt
Aan het slot van het debat onderstreepte Bienkowska dat haar middelen veel beperkter zijn dan die van de lidstaten. ,,Ik kan zelf geen terugroepactie opleggen of auto’s van de weg halen. Maar als er de komende weken niks verandert zet ik wel nieuwe stappen tegen de lidstaten.” Ook om de volgens haar schandelijke dierproeven een halt toe te roepen, mist Brussel de middelen.
Bienkoswka beloofde dat ze met haar collega’s opneemt of het verbod op dierproeven voor cosmetica niet kan worden uitgebreid naar de automobielindustrie. Emotioneel: ,,Na alles wat ik al heb meegemaakt had ik niet gedacht dat de industrie mij nog zou kunnen schokken, maar is het haar toch weer gelukt, de leugens zijn toch weer groter dan ik me zelfs maar had kunnen voorstellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
AUTOTEST
Test Dacia Jogger: prijspakker uit Roemenië
Met de Jogger zet Dacia zijn traditie voort: veel voor weinig. Hij is relatief goedkoop, maar biedt heel veel ruimte en zelfs zeven zitplaatsen. Het maakt hem uniek in zijn prijsklasse. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Dit is de duurste auto aller tijden
Een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 is eerder deze maand geveild voor een recordbedrag van 135 miljoen euro. Dat heeft topman Ola Källenius van de Duitse autofabrikant bevestigd. Dat maakt het verreweg de duurste auto ooit.
-
1
EU: Verbod verkoop benzine- en dieselauto's vanaf 2035
De milieucommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel waarmee de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2035 wordt verboden. -
Dronken Nederlandse (57) wil auto op landingsbaan parkeren in Düsseldorf
Een 57-jarige Nederlandse vrouw heeft voor commotie gezorgd op het vliegveld van Düsseldorf toen ze gisterochtend op een landingsbaan wilde parkeren, zodat ze haar vlucht naar Spanje zou halen. Ze nam ‘park and fly’ wel erg letterlijk, grapt de Duitse politie. -
fietsroute
Feestelijk fietsen door het land van de duizend bieren
In België staan de pilskes vaak al bij de lunch heldergeel te glanzen op de cafétafels. Ja, het is er feestelijk fietsen: de talloze routes zijn sinds kort zo goed bewegwijzerd dat je jezelf gedachteloos door stad en land laat slingeren.