Camperonderzoek 2022: dit is de ideale hond voor een kampeervakantie
De golden retriever is de ideale hond voor een vakantie, zowel onderweg als op de camping. Deze viervoeter wordt vooral geprezen om zijn ontspannen gedrag. Dat is een van de vele conclusies uit het Nationale Camperonderzoek 2022.
Golden retrievers zijn op vakantie net zo gehoorzaam als thuis, slaan niet snel aan en blijven vriendelijk wanneer vreemde campinggasten onverwacht hun territorium binnenstappen. In totaal selecteerde 34 procent van de ondervraagden de golden retriever als ideale kampeerhond, waarbij de helft van hen ook nog eens zijn kalmte onderweg opmerkte als positieve eigenschap.
Op de tweede plaats eindigde de labrador-retriever, gevolgd door de poedel. Overigens neemt bijna driekwart van de hondeneigenaren zijn trouwe huisdier gewoon mee in de camper als ze op stap gaan. Bijna 65 procent heeft voor de hond een eigen slaapplekje in de camper gereserveerd. Daarentegen schuift een kwart van de camperaars ‘s nachts op in eigen bed, om hun huisdier ook een plekje te gunnen op het matras.
De invloed van corona op het reisgedrag
In het onderzoek is verder veel aandacht voor de invloed van corona op het huidige reisgedrag van camperliefhebbers. Voordat corona toesloeg gingen de meesten van hen (49 procent) zo’n drie tot vijf keer per jaar op vakantie met de camper. Uit de antwoorden van de geïnterviewden blijkt dat de afgelopen coronaperiode nauwelijks invloed heeft gehad op deze frequentie. Nog even vaak willen ze er met de camper op uittrekken.
Wel opvallend is de afgenomen voorkeur voor het vliegtuig als alternatief vervoermiddel. Meer dan driekwart (78 procent) geeft aan hier voortaan niet of nauwelijks meer (maximaal één keer) gebruik van te gaan maken. Zo’n 63 procent van de camperaars heeft de intentie minder vaak te vliegen in vergelijking met de periode voordat het coronavirus in Nederland toesloeg.
Hetzelfde geldt voor het maken van verre reizen buiten Europa. Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagden gaat dit minder vaak doen. Als belangrijkste reden noemen ze de impact op het milieu. Deze bewustwording is voor hen ook de grootste reden om straks over te stappen op een elektrische camper: 49 procent wil dit doen om minder uitstoot te produceren, 37 procent omdat ze bang zijn dat ze anders in steden niet meer worden toegelaten, de overige deelnemers geven aan in de toekomst hun huidige camper om te wisselen met het oog op mogelijk snel waardeverlies.
Alle nieuwste camper en caravan artikelen lezen? Bekijk onze camper & caravan pagina.
Met de camper reizen in Nederland
In coronatijd is er bij maar liefst 82 procent van de ondervraagden meer waardering ontstaan voor de Nederlandse natuur. In totaal stemde 24 procent voor Zuid-Limburg als mooiste gebied voor camperaars, waarmee dit deel van Nederland op de eerste plek eindigde. De Kust- en Duinstreek (14 procent) en de Veluwe (13 procent) volgen op gepaste afstand. De Bollenstreek vormt met nog geen 1 procent (0,7 procent) de staart van dit rijtje.
Camperaars zoeken eerder eenvoud dan luxe op hun reizen, zo blijkt. Het grootste deel (40 procent) geeft aan het liefst te verblijven op een kleine camping. Vrij in de natuur kamperen, hoewel nauwelijks toegestaan in Nederland, scoort ook goed met 24 procent. Slechts 6 procent van de ondervraagden geeft aan zich op hun best te voelen bij luxueus ingerichte kampeerplekken.
Het Nationale Camperonderzoek 2022 werd uitgevoerd in opdracht van camperdeelplatfom Goboony onder 562 camperreizigers.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
Auto-expert
Waarom mogen nieuwe auto’s met één koplamp rijden?
Bij moderne auto’s wordt soms automatisch een van de twee koplampen uitgeschakeld. Mag dat zomaar, vraagt lezer William van der Valk zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
OPEC verlaagt olieproductie om prijs te stutten
Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag. -
Welke gegevens slaat de binnenkort verplichte black box in je auto op?
In vliegtuigen wordt al tientallen jaren een zwarte doos geïnstalleerd en vanaf juli 2024 is zo'n controlekastje ook verplicht in alle nieuwe auto’s. Maar wat is nu precies zo'n Event Data Recorder en wie mag deze gegevens allemaal inzien? -
Fietstest
Dit zijn de beste elektrische vouwfietsen
Reis je veel met het openbaar vervoer, maar is het stuk van het station naar je bestemming te lang om te lopen (of wil je er gewoon sneller zijn)? Dan is een vouwfiets ideaal. Fietstest.nl testte de beste elektrische varianten.
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadfietsen onder de 2000 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen onder de 2000 euro.