De autofabriek van VDL Nedcar in Born
Volledig scherm
De autofabriek van VDL Nedcar in Born © ANP

Coronacrisis rampzalig voor de autoverkopen

De Europese autoverkoop is in april nog verder ingestort als gevolg van de corona-pandemie. Volgens de Europese autofabrikanten, verenigd in de ACEA, gaat het om de grootste daling ooit gemeten.

Het aantal nieuw verkochte auto's was in april, vergeleken met dezelfde maand in 2019, ruim 76 procent minder. Het ging om 270.682 nieuwe personenwagens. Het merendeel van de autoshowrooms in Europa was de hele maand gesloten door regeringsmaatregelen. Nederland was een van de weinig landen waar autobedrijven nog gewoon open mochten zijn.

De grootste terugval werd in april genoteerd in Italië, waar de afzet bijna 98 procent daalde. De Spaanse verkopen zakten een kleine 97 procent. Europa's belangrijkste automarkt, Duitsland, zag ruim 61 procent nieuwe personenwagens minder de showrooms uitrollen. Nederland zag de autoverkoop in april met 53 procent dalen. In maart waren de Europese autoverkopen ook al ruimschoots gehalveerd.

Als gevolg van de coronacrisis zijn veel autofabrieken wekenlang dicht geweest, maar inmiddels zijn de meeste weer aan het opstarten.

  1. Consumentenbond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemelsoftware-schandaal

    Consumen­ten­bond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemel­soft­wa­re-schan­daal

    In samenwerking met de Consumentenbond brengt de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES) volgende maand de eerste dagvaarding uit in een aantal individuele proefprocedures tegen Volkswagen vanwege de sjoemeldiesel-affaire. De organisaties zien zich daarbij gesteund door de recente uitspraak van de hoogste Duitse rechter, die oordeelde dat kopers van sjoemeldiesels recht hebben op teruggave van een deel van het aankoopbedrag.