Volledig scherm
© Bentley

De vergeten stamvader van de Bentley Bentayga en Rolls-Royce Cullinan

De Bentayga is misschien wel de eerste in serie geproduceerde SUV van Bentley, maar het is niet de eerste SUV met een Bentley badge. Samen met de Rolls-Royce Cullinan heeft deze namelijk een 'vergeten' stamvader.

Bentley onthulde in 1994 namelijk al de Dominator, een luxe vierwielaangedreven Sport Utility. De concept car was gebouwd op een Range Rover-chassis.

Volledig scherm
© Bentley

Sultan van Brunei

De Bentley Dominator werd onthuld in een tijd waarin superrijken die een luxe off-roader wilden alleen konden kiezen voor een Range Rover. De Sultan van Brunei, de leider van een klein islamitisch en olierijk land en bekend om het verzamelen van supercars en ultra-zeldzame voertuigen,  zorgde ervoor dat 'ie gebouwd werd.

Volledig scherm
© Bentley

De destijds rijkste man van de wereld heeft meer dan honderd Rolls Royces en was in de jaren '90 verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de omzet van Rolls-Royce. Er werden speciaal voor hem zes Dominators gebouwd in verschillende kleuren. Ze kostten drie miljoen pond per stuk, wat destijds net genoeg was om een faillissement van Bentley te voorkomen.

Volledig scherm
© Bentley

Stamvader

Niemand wist van het bestaan van de Dominators, totdat foto's opdoken van twee modellen die in een vliegtuig naar Brunei werden geladen. De overeenkomsten met vooral de Rolls-Royce Cullinan zijn opvallend. Het is dan ook terecht om te zeggen dat de 'vergeten' Dominator de stamvader is van de Bentley Bentayga en Rolls-Royce Cullinan, ook al omdat Bentley ooit eigendom was van Rolls-Royce.