Dit is de elektrische auto 2.0: binnen 18 minuten opgeladen, ongekend ruim én een caravantrekker
Hyundai presenteert met zijn zojuist onthulde Ioniq 5 de elektrische auto 2.0. Hij is ongekend ruim en kan een caravan tot 1600 kilogram trekken. Al even opzienbarend is zijn laadsnelheid: van 10 naar 80 procent in slechts 18 minuten.
Delen per e-mail
De eerste generatie elektrische compacte modellen, zoals de Nissan Leaf en Renault Zoe, oogde wat flets en fantasieloos. Maar enkele jaren geleden kwamen verschillende autofabrikanten tot de conclusie dat ze meer emotie konden oproepen door terug te grijpen op de erfenissen van de auto-industrie. Zo werd voor de Honda E inspiratie opgedaan bij de eerste generatie Civic uit de jaren zeventig en grijpt de komende, elektrische Renault 5 ook overduidelijk terug op het verleden.
Hyundai past dit trucje nu ook toe. Het Koreaanse merk heeft de nieuwe elektrische Ioniq 5 gebaseerd op de klassieke Hyundai Pony. Dat model was bij zijn debuut in 1974 al achterhaald, maar dankzij de ingehuurde Italiaanse ontwerper Giorgetto Guigiaro was de auto het aanzien best waard. Hetzelfde geldt voor de hierop gebaseerde, vandaag onthulde Ioniq 5, die dankzij zijn retro-elementen meer is dan een anoniem ogend en fantasieloos stuk blik.
Verschuifbare middenconsole
De Ioniq 5 lijkt vooral een mengeling van SUV en MPV en wat meteen opvalt is zijn extreme wielbasis van 3,10 meter. Dat leidt tot een ongekend ruim interieur dat bovendien innovatief is afgewerkt met ecologisch verantwoorde materialen.
Het thema ‘living space’ (leefruimte) is vooral herkenbaar in het zogenoemde Universal Island, een in lengterichting over 140 millimeter verschuifbare middenconsole. Door dit Universal Island en de volledig vlakke vloer waaronder het batterijpakket is ondergebracht, biedt het interieur optimale bewegingsvrijheid.
Ook vernieuwend: als eerste auto van Hyundai is de Ioniq 5 uitgerust met een head-up-display met augmented reality, waarmee de voorruit een soort projectiescherm wordt.
Met zijn ruim drie meter lange wielbasis overtreft de 4,64 meter lange Ioniq zelfs de grootste SUV in eigen huis: de Santa Fe, die meer dan 20 centimeter minder biedt. De bagageruimte heeft, ongeacht de gekozen uitvoering, een flinke inhoud van 531 liter. Gooi je de achterbank plat, dan ontstaat een laadruimte van maar liefst 1591 liter. Onder de voorklep bevindt zich een extra, kleine bagageruimte. Deze zogeheten frunk heeft bij de achterwielaangedreven Ioniq 5 een inhoud van 57 liter en is bij de vierwielaangedreven types 24 liter groot.
Verder zijn er elektrisch verstelbare voorstoelen die in elke gewenste hoek te verstellen zijn. Ze geven de inzittenden volgens Hyundai ‘een gevoel van gewichtsloosheid’ wanneer ze achterover worden gezet. Voorstoelen met een ligstand dus: een kunstje dat we al eerder zagen bij BMW. De dikte van de stoelen is met zo’n 30 procent gereduceerd, zodat de passagiers achterin extra beenruimte hebben.
De Ioniq 5 is verrijkt met allerlei actieve en passieve veiligheidssystemen. De Koreaan kan op de snelweg zelfs semi-autonoom rijden dankzij Highway Driving Assist 2. De auto is leverbaar met vier elektrische aandrijflijnen. Er is keuze uit twee batterijpakketten (58 en 73 kWh) en keuze uit een configuratie met één elektromotor (alleen achter) en twee elektromotoren (voor en achter). Alle versies halen een topsnelheid van 185 kilometer per uur.
Mobiele oplader
Revolutionair in deze prijsklasse is de laadsnelheid. Deze Hyundai kan zich wat dat betreft meten met veel duurdere auto's als de Porsche Taycan of Audi E-tron. Voor het opladen kan je terecht bij 400 volt- en 800 volt-laadinstallaties, zonder dat daarvoor extra componenten of adapters nodig zijn. Met een snellader van 350 kW is de Ioniq 5 volgens Hyundai in slechts 18 minuten op te laden van 10 tot 80 procent van de batterijcapaciteit. Vijf minuten opladen is al genoeg voor 100 kilometer extra actieradius.
Ook opmerkelijk: de Ioniq 5 mag een aanhanger van maximaal 1600 kilogram trekken, afhankelijk van de gekozen accu en aandrijflijn. Extra handig in dit opzicht is dat de auto ook kan worden omgetoverd tot een soort ‘oplader op wielen’. Onderweg en op locatie kunnen elektrische apparaten – bijvoorbeeld elektrische fietsen en scooters, maar ook buitensport- of campinguitrusting – van stroom worden voorzien. Hiervoor zitten aansluitingen aan de buitenkant en bij de achterbank.
De instapversie heeft het kleinste accupakket en een 170 pk en 350 Nm sterke elektromotor op de achteras. Deze basisversie zoemt al in 8,5 seconden naar de 100 kilometer per uur. Wie het kleinste accupakket combineert met vierwielaandrijving, krijgt een 72 pk sterke elektromotor op de vooras én een 88 pk en 350 Nm sterke unit op de achteras. Deze 235 pk sterke versie schiet in 6,1 seconden naar de 100 kilometer per uur. De allersnelste variant accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur in 5,2 seconden. De auto is nog niet officieel gehomologeerd, maar de maximale actieradius is naar verwachting tegen de 480 kilometer.
De eerste exemplaren van de Ioniq 5 worden deze zomer al uitgeleverd. Nederland is samen met Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en Groot-Brittannië een van de weinige landen die een speciale introductieversie krijgen met de naam Project 45. Van dit model worden er slechts 3000 gemaakt.
De prijs van dit model bedraagt 58.995 euro. Deze uitvoering heeft onder meer een dak met zonnecellen (als extra energiebron), het uitgebreide head-up-display en 20-inch lichtmetalen velgen. De prijzen van de reguliere versies van de Hyundai Ioniq 5 volgen in een later stadium.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze open auto gaat waarschijnlijk 8 miljoen opbrengen, dit is waarom
Carroll Shelby was een autosportlegende. Zijn Cobra's zorgden voor legendarische overwinningen. Op Le Mans werd onder meer Ferrari verslagen dankzij zijn inbreng bij Ford. Nu wordt de persoonlijke Shelby Cobra 427 Super Snake uit 1966 geveild en dat wordt volgens de experts een klapper. -
PREMIUM
Benzineprijs stijgt naar 1,81: dreigt een nieuwe olie-supercyclus?
Ondanks de coronapandemie zijn de olieprijzen afgelopen maanden hard gestegen. Automobilisten moeten aan de pomp al 1,81 euro aftikken en het nationale record van 2012 is helemaal niet ver weg. Markten houden bovendien rekening met een nieuwe supercyclus van de olieprijzen. -
Elektrisch rijden in 2021 interessanter voor particulieren
De komst van nieuwe, elektrische auto’s in alle soorten en maten loopt als een rode draad door autojaar 2021. Is de brandstofauto definitief afgeschreven? -
AUTOTEST
Test Aiways U5: deze Chinees smaakt naar meer
De Aiways U5 is een van de eerste Chinese auto’s die daadwerkelijk in Nederland te koop zijn. En het moet gezegd: deze Chinees smaakt naar meer. -
Verkiezing ‘Elektrische Auto van het Jaar’ kent deze keer drie winnaars
De Volkswagen ID.3, Tesla Model 3 en Audi E-tron zijn alle drie gekozen tot Elektrische Auto van het Jaar. Zij zijn elk winnaar in een aparte categorie in de jaarlijkse verkiezing die georganiseerd wordt door de Vereniging Zakelijk Rijders, in samenwerking met Eneco eMobility, LeasePlan en AutoWeek.
-
PREMIUM
Ergernis over wildgroei aan rotondes: ‘Hoe heeft iemand dit kunnen bedenken?’
Rotondes zorgen dat het verkeer veiliger en vlotter doorstroomt. Maar met de wildgroei aan rotondes groeit ook de verwarring, want elke soort rotonde lijkt z’n eigen voorrangsregels te hebben. Hoe zit dat? -
PREMIUMVRAAG MAAR RAAK
Felyx, Swapfiets, Snappcar: delen, lenen en leasen we in de toekomst al onze voertuigen?
Groene scooters van GO Sharing of Felyx of auto’s van Snappcar: het leasen, lenen en delen van voertuigen wordt steeds populairder. Hoe komt dat, en kopen we in de toekomst nog eigen auto’s of scooters, of rijden we straks allemaal op of in zo’n deelvoertuig? -
Na Apple wil nu ook Huawei elektrische auto's gaan maken
Het Chinese technologie- en telecomconcern Huawei werkt aan een eigen elektrische auto. De eerste modellen verschijnen mogelijk dit jaar al op de markt, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden. Het bedrijf, dat kampt met Amerikaanse sancties, ontkent de plannen vooralsnog.