Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
Met de snelle kwaliteitsslag van nieuwe auto’s in combinatie met de rap stijgende brandstofprijzen wordt het voor particulieren steeds aantrekkelijker om via private lease over te stappen naar een nieuwe auto. Voor elektrische auto’s geldt hetzelfde in het kwadraat. Ze zijn hartstikke duur in de aanschaf, maar als je ze via een leaseconstructie kunt rijden, ben je wel van de hoge benzinekosten af. Helemaal als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt om je eigen stroomverbruik te drukken.
Contractbreuk is duur
Maar wat zijn de nadelen dan? Ten eerste: contractbreuk is duur. Wil je onder het contract uit omdat je persoonlijke situatie verandert, bijvoorbeeld door een echtscheiding of ontslag? Dan betaal je in veel gevallen een boete.
Tweedehands auto oprijden is goedkoper
Private lease is ook niet de goedkoopste vorm van autorijden. Dat is altijd nog een occasion die je helemaal op rijdt. Ook gewoon geld lenen van de bank voor aankoop van een auto kan nog wel eens voordeliger uitpakken dan private lease. Reken die optie zeker door.
Kostbaar bij weinig én veel rijden
Bovendien is private lease bij weinig kilometers duurder dan je denkt: veel private leasecontracten gaan uit van een bepaald kilometrage per jaar, bijvoorbeeld 15.000 kilometer. Als je in de praktijk veel minder rijdt, wordt dat niet altijd met je verrekend. Maar het is óók kostbaar bij te veel gebruik: wanneer je meer kilometers maakt dan is afgesproken, brengen de leasemaatschappijen extra kosten in rekening van 5 tot 16 cent per kilometer.
Schadevrije jaren kunnen verloren gaan
Als je even niet oplet, bestaat het risico dat je schadevrije jaren verloren gaan. De Consumentenbond meldt daarover: ,,Met een eigen autoverzekering bouw je schadevrije jaren op voor ieder jaar dat je geen schade rijdt. Maar met een leaseauto staat de verzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of je werkgever.
,,Sommige leasemaatschappijen kijken naar de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd en die in een centrale database (Roy-Data) staan. Bij deze aangesloten leasemaatschappijen behoud je automatisch alle schadevrije jaren die je hebt opgebouwd, zowel van, voor als tijdens de leaseperiode. Maar let erop dat het bijhouden van de schadevrije jaren door de leasemaatschappij vaak niet automatisch gaat. Dit gebeurt handmatig en alleen op verzoek van de leaserijder.‘’
Menno Dijcks van vergelijkingssite Independer voegt daaraan toe: ,,Je kan bij de leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. In zo'n leaseverklaring staat hoeveel jaar je in de auto hebt gereden zonder schade te claimen. De meeste verzekeraars nemen de schadevrije jaren van deze leaseverklaring gewoon over.‘’
De verkoop van auto’s op fossiele brandstof wordt aan banden gelegd. Wat kun jij nu al doen? (video):
Eigen risico bij schade
De in het maandbedrag verwerkte verzekeringskosten zijn voor alle bestuurders gelijk. Zeker als je bijna maximale no-claim korting hebt, is het bijna altijd voordeliger om geld te lenen om een auto te kopen. En er is eigen risico bij schade. Een verzekering is inbegrepen bij het contract, maar in geval van schade is er vaak een eigen risico tot soms € 500.
Gevolgen voor je hypotheek
Private lease heeft ook gevolgen voor de hypotheek. Die zijn niet te onderschatten, ook gezien de vaak lange looptijd van een private leasecontract. Als je van plan bent op termijn een huis te kopen beperkt je private lease het maximum bedrag dat je voor een hypotheek kunt aanvragen. Je hebt namelijk al een financiële verplichting. En de verschillen zijn fors. Je kunt soms wel tienduizenden euro’s minder lenen.
Aan het einde van het leasecontract heb je niets
Een ander nadeel is dat je aan het einde van het leasecontract niets hebt. Normaal gesproken heb je altijd een auto om in te ruilen, tenzij deze total loss is. Maar als je contractduur op is, lever je de auto in en begin je weer bij nul. Je kunt natuurlijk weer een private leasecontract aangaan, maar je bent beter af als je nog een mooie occasion hebt om in te ruilen. Stel dat je zo tevreden bent over je auto dat je hem wilt overnemen van de leasemaatschappij, dan kan dat vaak wel, maar vermoedelijk was je dan onderaan de streep beter af geweest als je de auto destijds zelf had gekocht, al dan niet met een gunstige lening.
Jouw eigen situatie
Wil je weten wat je per maand kwijt bent aan afschrijving, motorrijtuigenbelasting (mrb), verzekering en onderhoud (ook banden)? Zoek dan in de Private Lease Vergelijker van Autoweek de auto van jouw keuze (of je huidige auto) op om het leasebedrag uit te rekenen en uit vinden wat voor jou het gunstigst is.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Halal private lease: meer dan alleen geen rente
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Liège in plaats van Luik? No way! Nieuwe verkeersborden bij Antwerpen moeten weg
Bij Antwerpen is een peperdure nieuwe weg geopend, maar alle aandacht gaat naar vier verkeersborden: daar staat Liège op in plaats van Luik. En dat kan volgens de Vlaamse regering absoluut niet.
-
Snelle afschrijving van je auto voorkomen? Let dan hierop
-
-
-
Zo weet je direct hoe klimaatvriendelijk jouw auto is
Het gemiddelde verbruik van je auto is te vinden in de folder van de autofabrikant, de CO2-uitstoot eveneens. Maar hoe weet je nou in hoeverre jouw auto het klimaat schaadt? Deze tool geeft je een inzicht van de milieuschade over de gehele levenscyclus. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.